diumenge, 11 de maig del 2008

Premi de Teatre Ramon Vinyes 2008


L'actriu, escriptora i infermera Mar Monegal guanya la sisena edició del premi de teatre Ramon Vinyes de Berga

Jordi Pardinilla / Agència Catalana de Notícies / 10.05.2008 / 23.41 h

Berga.- La barcelonina Mar Monegal, de 28 anys, ha estat la guanyadora de la sisena edició del premi de teatre Ramon Vinyes de Berga. El lliurament del premi s'ha fet aquest dissabte en un conegut hotel de la ciutat, en un acte que ha comptat amb un centenar de convidats entre els quals l'actriu Rosa Novell i l'actor Lluís Marco. Monegal ha presentat l'obra Sushi, una peça que gira al voltant del cicle de la vida i dels diferents personatges que conformen una mateixa família. El títol està relacionat amb un altre dels aspectes que sobresurt en l'obra com és l'alimentació i els trastorns que pateixen alguns dels personatges. Aquest treball, a més, ha estat finalista del premi teatre del Romea.


La comèdia finalista als premis de textos de teatre de la Fundació Romea guanya el Ramon Vinyes


Vilaweb - El Punt / J.B. / Barcelona / diumenge, 11 maig 2008

Sushi, l'obra escrita per Mar Monegal, una infermera de l'hospital del Mar, és la guanyadora del VI Premi Ramon Vinyes, que cada any entrega l'Ajuntament de Berga. Es dóna la circumstància que aquesta mateixa peça ja ha estat reconeguda, com a finalista, fa pocs mesos en el certamen biennal de la Fundació Romea (que va premiar Honk Kong Hadock de Josep Julién). L'entrega del premi es va fer en el transcurs d'un sopar homenatge a Ramon Vinyes ahir al vespre.

Per tercer any consecutiu, el premi Vinyes el rep un autor menor de trenta anys, en el que sembla ser la consolidació i l'adhesió al premi per part del joves dramaturgs. En les ocasions anteriors, Jordi Faura i Josep Maria Miró en van ser els guanyadors, i Toni Cabré va rebre la distinció de finalista.
La mateixa autora defineix la comèdia com «un rotllet d'emocions, conflictes, pors, incerteses, rialles i experiències vitals». Rere una forma amable, desgrana algunes de les fòbies i inseguretats de l'home modern: la fragilitat afectiva, la solitud i el rol del sexe i de la imatge amb conseqüències negatives com la bulímia. Per la seva experiència professional planteja una desdramatització del món de la malaltia, un punt de vista semblant al de l'actor, director i guionista Albert Espinosa en els seus muntatges teatrals, pel·lícules i produccions literàries (El món groc, Rosa dels Vents, Grijalbo en castellà).

El jurat format per Lurdes Barba, Josep Cunill, Miquel Gibert, Frederic Roda i Anna Verdaguer han destacat la modernitat en els textos presentats i han celebrat l'alta participació. La guanyadora compta amb experiència com a actriu, traductora i narradora. El seu conte Menja'm, menja'm va merèixer el 2001 els premis Tísner i Agustí Asensio.