Després de la campanya "Visca Barcelona!", engegada per l'Ajuntament del Cap i Casal de cara a fer pujar la moral dels seus ciutadans en hores de baixa popularitat del seu alcalde, arriba la campanya "Visca Sant Jaume de Frontanyà!", molt millor que la de la capital en tots els aspectes. Després de Can Fanga, ha estat un municipi del Berguedà, justament el més petit de Catalunya, el que també disposa de publicitat pròpia.
Vol dir això que a partir de la tardor aniran sortint com bolets, una per una, les campanyes de tots els municipis del país? Ja que paguem entre tots, però, seria molt més efectiva i aconsellable la campanya "Visca Catalunya!", crit que podria servir de despertador, tan cansats, adormits i encantats com estem darrerament.
dijous, 26 de juny del 2008
dissabte, 21 de juny del 2008
Dia de la música
Una tradició de nova creació diu que el primer dia d'estiu, Sant Lluís, és el dia de la música. De la mateixa manera que el primer dia de primavera és el dia de la poesia. El diari digital Vilaweb explica avui i així aquesta celebració:
Ritmes a dojo el Dia Europeu de la Música
Diferents ciutats celebren concerts en aquesta celebració iniciada el 1982 per Jack Lang
"El Dia de la Música és una festa europea i internacional, impulsada el 1982 pel ministre de Cultura francès Jack Lang. Coincideix amb la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música, i se celebra a un centenar de països cada 21 de juny. L'essència de la celebració és una festa popular i gratuïta on els músics toquen de franc, i que és oberta a tots els artistes que hi volen participar.
A diferents poblacions del país, especialment a les grans ciutats, s'hi fan activitats. Us n'hem seleccionat algunes".
Hem de precisar que Santa Cecília, patrona de la música, s'escau el 22 de novembre. Però és natural, els joves periodistes, això dels sants...
Llegiu el programa d'actes:
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2903648
El Berganauta també vol posar el seu gra de sorra a la diada musical. Per això us proposa que visiteu, i escolteu, aquests dos blocs:
Arxiu sonor. Músiques de Patum
http://arxiusonor.blogspot.com/
Setè cel. Cançons
http://celsete.blogspot.com/
dijous, 19 de juny del 2008
Salvem Santa Maria de la Baells
Fotografia feta per Domènech i Montaner
L’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, autor del Palau de la Música Catalana i de l’hospital de Sant Pau entre altres edificis emblemàtics, va fer entre els anys 1901 i 1906 tot un seguit d’excursions per conèixer de prop les esglésies romàniques de tot Catalunya. En cadascuna d’aquestes visites va fer fotografies, va dibuixar plànols, va prendre notes i fins i tot va calcar algunes pintures murals, per exemple a Sant Quirze de Pedret.
El llegat de Doménech i Montaner està dipositat a l’arxiu del Col.legi d’Arquitectes de Catalunya, perfectament ordenat i catalogat.
L’esmentat Col.legi d’Arquitectes i el Museu Nacional d’Art de Catalunya van organitzar una exposició anomenada Lluís Domènech i Montaner. Vatges per l’arquitectura romànica, en la qual es deixava constància de les rutes i de les dades i material recollit. Amb motiu de l’exposició es va editar un interessantíssim catàleg amb el mateix títol de la mostra. El llibre ens mostra, amb gran quantitat de fotografies, el bo i millor del romànic català tal com era fa cent anys.
A començaments d’agost de 1905, Domènech i Montaner va visitar el Ripollès, el Berguedà i la Garrotxa. De Ripoll estant, l’estudiós del romànic va passar per Sant Pere de Montgrony i va saltar al Berguedà. Santa Maria de Castellar de N’Hug, Sant Joan de Cornudell, Sant Vicenç de Rus, Sant Miquel de la Pobla de Lillet, Sant Martí de Brocà, Sant Quirze de Pedret, Santa Maria de la Baells, Sant Pere de la Portella, Santa Maria d’Avià, Sant Vicenç d’Obiols, Sant Pau de Casserres i Sant Martí de Puig-reig apareixen ben documentades i amb excel.lents fotografies, naturalment en blanc i negre, algunes a tota pàgina.
Doménech i Montaner es fixa especialment en la llinda de la porta de Santa Maria de la Baells, en dibuixa la porta d’entrada i el plànol de la planta amb totes les mesures escrupulosament anotades. En una bella fotografia apareix l’arquitecte al davant de l’església de Santa Maria, recolzant el braç sobre la paret del cementiri. Dues creus de ferro que hi ha en primer terme emmarquen perfectament el retrat del personatge. L’estampa és tan bona que fins i tot s’ha triat per figurar a la portada del volum.
I ara que ja hem vist l’estudiós del nostre romànic, la façana sencera de Santa Maria de la Baells i les dues creus, la pregunta és òbvia. Es tracta d’una fotografia premonitòria de com acabaria l’indret? Què pensaria Domènech i Montaner de l’estat actual de l’església, convertida en un munt de pedres en un solar de la Rodonella?
Amb motiu de la construcció del pantà de la Baells es van desmuntar i numerar les pedres dels principals elements de la construcció amb la promesa de fer-ne la reconstrucció, que encara esperem.
Catalunya no es pot permetre el luxe de tenir una mostra del seu patrimoni romànic, valorat i catalogat per un dels principals arquitectes modernistes, en un estat tan lamentable. Algunes veus ja ho han proposat. Cal exigir, de totes totes, la reconstrucció de Santa Maria de la Baells en un lloc digne.
Publicat a Regió7/Berguedà Setmanal el 27 de setembre 06
Més informació i més fotos:
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1894668
dilluns, 16 de juny del 2008
Benet XVI beneeix George W. Bush
Llegeixo a El Punt de dissabte:
"El papa Benet XVI va agrair ahir al president dels Estats Units, George W. Bush, el seu compromís en la defensa dels valors fonamentals".
Ara més que mai, és hora de donar tot el suport a les campanyes iniciades per portar Bush, Blair i Aznar a ser jutjats pels seus crims de guerra. Una guerra que no saben com acabar i que ha provocat milers de morts civils i militars.
Cal recordar que El Vaticà també va beneir, amb la seva pretesa neutralitat, l'holocaust i que el dictador Franco entrava a les esglésies sota el tàlem? Sincerament, preferim els valors fonamentals i el seny de la gent que es va manifestar contra la guerra d'Irak, el març de 2003, a tot el món i molt especialment a Barcelona.
Bon viatge a l'infern, president Bush, amb les benediccions papals incloses!
"El papa Benet XVI va agrair ahir al president dels Estats Units, George W. Bush, el seu compromís en la defensa dels valors fonamentals".
Ara més que mai, és hora de donar tot el suport a les campanyes iniciades per portar Bush, Blair i Aznar a ser jutjats pels seus crims de guerra. Una guerra que no saben com acabar i que ha provocat milers de morts civils i militars.
Cal recordar que El Vaticà també va beneir, amb la seva pretesa neutralitat, l'holocaust i que el dictador Franco entrava a les esglésies sota el tàlem? Sincerament, preferim els valors fonamentals i el seny de la gent que es va manifestar contra la guerra d'Irak, el març de 2003, a tot el món i molt especialment a Barcelona.
Bon viatge a l'infern, president Bush, amb les benediccions papals incloses!
dissabte, 14 de juny del 2008
Pedra foguera antologa els poetes joves dels Països Catalans
Dedicada a Josep Palau i Fabre, editada per Edicions Documenta Balear, sota els auspicis de la Federació Llull (Òmnium, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià). Coordinada pel consell de redacció de la revista Pèl capell, inclou un pròleg d'Enric Casasses, fotografies i adreces de correu electrònic dels poetes i es ven al mòdic preu de 7 euros.
Entre els 28 poetes menors de 30 anys hi trobem Laia Martinez i Lopez (Berga, 1984) i Blanca Llum Vidal (Barcelona, 1986), molt vinculada a Casserres i a l'escola Poesia crapulística.
Si tot va com ha d'anar, se'n farà la presentació a la capital del Berguedà o en un lloc molt proper. Us mantindrem informats.
dijous, 12 de juny del 2008
Quico Palomar - Hippie, fes-te soci del Barça
El Quico Palomar és un artista pluridisciplinar. El conec de fa molts anys, de quan venia dibuixos a la Rambla i era un element omnipresent de les nits barcelonines. Avui he trobat alguns vídeos seus al You Tube. Si busqueu, amb el seu nom en trobareu d'altres. La imatge és una mostra del seu art pictòric.
dimarts, 10 de juny del 2008
Sàmara, el nou disc de VerdCel
La ciutat d'Alcoi, que va veure néixer Ovidi Montllor i Isabel-Clara Simó, és també el lloc de naixement del grup VerdCel, l'ànima del qual és Alfons Olmo Boronat. Acaben de treure el nou disc, Sàmara, publicat per la firma manresana Propaganda pel Fet. El treball inclou CD, llibre i DVD.
http://www.verdcel.com/
http://www.myspace.com/verdcel
"Arbres, software i un te" - VerdCel from Octavi Masiá on Vimeo
http://www.verdcel.com/
http://www.myspace.com/verdcel
"Arbres, software i un te" - VerdCel from Octavi Masiá on Vimeo
Imatges del concert de Patum 2008
Ja hem trobat a la xarxa les primeres imatges enregistrades de la Dharma al concert de Patum del dissabte 7 de juny. Benigne Rafart escriu al seu Quadern del Pedraforca, bloc de referència indiscutible, aquesta crònica acompanyada amb dos vídeos:
"Les populars melodies de la Patum primer ensenyorides amb els arranjaments del mestre Lambert i després posades al dia amb el filtre de jazz-rock de la Dharma. Més moments de celebració que de silenci, una celebració que a l'última part, amb els Tirabols, ha fet vibrar el miler de berguedans transportant-los espiritualment a la Plaça. Llavors a l'ambient s'ha esdevingut la catarsi que fa aflorar de manera visible tots els possibles conceptes abstractes que configuren l'ànima berguedana. Ho ha fet fins al punt que més d'un s'ha aixecat de la cadira, en acabar el concert, pensant que ja no són edats per empentes i xafades i en travessar la porta del pavelló ha comentat que els Tirabols d'aquest vespre s'han pogut saltar de meravella.
La Patum, el miracle que Berga ha sabut fer i ha sabut perpetuar, segons encertada definició de mossèn Armengou. O teatre sagrat que, en paraules de Peter Brook, "no només mostra l'invisible, sinó que també ofereix les condicions que fan possible la seva percepció".
Per veure els vídeos, cliqueu aquí:
http://brafart.blogspot.com/2008/06/memorial-ricard-cuadra-i-la-dharma.html
diumenge, 8 de juny del 2008
La Dharma interpreta Joan Trullàs
A l'espera de les primeres imatges enregistrades del concert de Patum ajornat, que finalment es va poder fer ahir sota cobert, al pavelló vell de Berga, hem trobat aquest vídeo de TV3 on la Companyia Elèctrica Dharma interpreta la música del salt de les maces, original de Joan Trullàs, mort el 30 de desembre de 2007.
Dissabte de Corpus, els valencians més internacionals, Obrint Pas, van cloure el seu concert a Berga amb les notes dels plens. Un altre grup que s'afegeix a la llarguíssima llista de músics tocats de Patum. Aquí hi ha la visió des de l'escenari.
I aquesta és la visió que en tenia la càmera des del públic.
Dissabte de Corpus, els valencians més internacionals, Obrint Pas, van cloure el seu concert a Berga amb les notes dels plens. Un altre grup que s'afegeix a la llarguíssima llista de músics tocats de Patum. Aquí hi ha la visió des de l'escenari.
I aquesta és la visió que en tenia la càmera des del públic.
divendres, 6 de juny del 2008
Konvent punt zero 08
Aquest cap de setmana tindrà lloc, entre la Font del Balç i Cal Rosal, una nova edició de Konvent punt zero amb tots aquests artistes participants:
àngela falcó / ricard geladó / marc torres / col.lectiu filòmans / maite brazales / tanit plana /quim moya / josep berenguel / badreix tarragó / eduard finestres / txema rico / elsa guerra / joan canal / esteve espelt / joan lillo / josep grifoll / angelina vilella i les dones d'art / mireia ferran / anna solà / jordi plana / ramon brichs / col.lectiu dejava / pep guilanyà / jenni i sheila moreno / eduard fígols / eva soto / antònia casellas / pep guilanyà / climent vilella /césar font / eva bozzo /enric pla i montferrer / irene escudé / pep espelt / gerard vilardaga / eulàlia zaballa / montse sànchez / periko bort / oesëtte / xavier gil / salah esmalouli / pep pujols / hosni / valeriano lópez / etílic teatre
En aquest vídeo podeu veure unes imatges de l'edició de l'any passat, celebrada al castell de Berga, gravades per Climent Vilella.
dimarts, 3 de juny del 2008
Un record per a Faust Guitart
He llegit a la premsa digital que s'ha mort el Faust Guitart de Berga, als 88 anys. L'amic Faust era l'ànima dels Amics de l'Art Romànic del Berguedà, entitat que va fundar ara fa vint anys. Aquesta passió per l'art romànic el va portar a l'art de la fotografia. Havia immortalitzat la totalitat de les esglésies romàniques de la comarca. En les nostres converses, la majoria al passeig del Vall, parlàvem de la seva col·lecció de goigs, dels llibres que acabava de llegir i li havien agradat, de personatges populars de la ciutat, d'antics costums, de la seva salut i, sobretot, dels Saletes. El seu pare havia estat membre de la cobla La Principal del Berguedà, amb el meu avi matern Ramon Sala i Casals. M'havia escrit els seus records d'aquella formació musical en un article que guardo, totalment inèdit.
La darrera vegada que vem parlar, gairebé el vaig convèncer de la necessitat que escrivís una mena d'apunts de tots els seus records, com unes memòries. No sé si havia començat a posar fil a l'agulla en el projecte.
Seria molt interessant organitzar-li, en homenatge, una exposició de les seves millors fotografies.
Estimat amic Faust, com es veu des del cel la joia de Sant Jaume de Frontanyà? Mira, dissabte passat, durant les hores de treva de la pluja, tenia aquest magnífic aspecte. Reposa en pau. Nosaltres seguim vetllant les pedres precioses.
Cliqueu a la imatge, la veureu millor
La darrera vegada que vem parlar, gairebé el vaig convèncer de la necessitat que escrivís una mena d'apunts de tots els seus records, com unes memòries. No sé si havia començat a posar fil a l'agulla en el projecte.
Seria molt interessant organitzar-li, en homenatge, una exposició de les seves millors fotografies.
Estimat amic Faust, com es veu des del cel la joia de Sant Jaume de Frontanyà? Mira, dissabte passat, durant les hores de treva de la pluja, tenia aquest magnífic aspecte. Reposa en pau. Nosaltres seguim vetllant les pedres precioses.
Cliqueu a la imatge, la veureu millor
dilluns, 2 de juny del 2008
Reivindicació poètica de la Patum dels pobres
La setmana de Corpus, un venerable membre de l'antiga Colla de l'Escombra es queixava de la proliferació de l'expressió "la Patum dels borratxos" per anomenar la que el poble ras, cridaner i desvetllat sol celebrar cap a la matinada de dijous i diumenge. L'home argumentava, amb molt bon criteri, que un borratxo no conserva les facultats físiques ni mentals per fer bé la Patum.
Des d'aquí, doncs, ens afegim a la genuïna Patum dels pobres amb aquest vídeo del 2006, carregat de sensibilitat i poesia.
Si feu una ullada al You Tube, trobareu força material buscant "Patum dels pobres 2008". Aquí teniu uns tirabols a la plaça de Sant Joan, quan ja clareja.
Des d'aquí, doncs, ens afegim a la genuïna Patum dels pobres amb aquest vídeo del 2006, carregat de sensibilitat i poesia.
Si feu una ullada al You Tube, trobareu força material buscant "Patum dels pobres 2008". Aquí teniu uns tirabols a la plaça de Sant Joan, quan ja clareja.
diumenge, 1 de juny del 2008
Dels Saletes a Roger Mas (i 4)
Quarta part i última. Comelade, Mas i molts més.
El polièdric Pascal Comelade, músic de Catalunya Nord de fama internacional, que fins i tot compta amb un grup d’imitadors al Japó, Pascals, va publicar el cedé titulat Un tal Jazz, gravat en directe al teatre Municipal de Perpinyà, el 12 d’octubre de 1996, amb Gerard Jacquet, Fifi Debon, Patrick Felices, Gerard Meloux, Philippe Dourou i Berkeley Wright. La presentació de l'orquestra la fa, de viva veu, el poeta Enric Casasses.
El ball de l’àliga i el ball "de moros i cristians" hi són presents juntament amb els temes La gala de Campdevànol, i El contrapás de les Escaldes que coincideix exactament amb temes de Patum. L’element principal del disseny del disc, a càrrec del cantautor nordcatalà Gerard Jacquet, és una careta de ple. La mateixa que apareix en les 4 fotografíes petites i el póster que surten al Rockcol·lecció número 10 (2002), el suplement que la revista Enderrock va dedicar al músic nascut, com el rei Jaume I, a Montpeller, i que ara viu i s'inspira a Ceret. El disc Un tal jazz inclou un text amb les "Proves incontrovertibles de la invenció empordanesa del jazz", on es demostra que "l'única música universal d'aquest segle (XX) va néixer a l'Empordà" i aporta una llarga llista de tots els músics catalans implicats en aital descobriment.
Roger Mas, cantautor de Solsona, una de les veus més singulars del panorama de la música actual cantada en català, amb una de les trajectòries més originals i sorprenents, comença amb el so del tabal el disc Les cançons tel·lúriques (2008) i inclou, a més, un bellíssim tema instrumental del ball de l’Àliga, al costat dels Goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona. La influència de Xavier Guitó, pianista que habitualment l’acompanya, o de l’amic Pascal Comelade, que també ha enregistrat el tema, deu haver estat força determinant.
Pascal Comelade i Roger Mas són noms a tenir molt en compte de cara a properes edicions del Concert de Patum.
La llista exhaustiva de totes les gravacions de fragments, versions o referències més o menys directes a la Patum és llarguíssima. Frederic Mompou, Valentí Miserachs, Jaume Sisa, Grup Coses, Els Dracs, Emili Vendrell, Strombers, Esquirols, Xarop de Canya, Jaume Escala, Grallers de l’Acord, La Principal de la Bisbal, Orquestra Girasol i La Portàtil FM en són una mostra. Fins i tot els Rolling Stones van fer servir imatges dels plens per promocionar el tema Sympathy for the devil.
Trobareu més informació consultant la bibliografia i discografia sobre la Patum, elaborada per Ramon Felipó, al web:
http://www.festes.org/arxius/bibliografiapatum.pdf
Bona música i bona Patum 2009!
El polièdric Pascal Comelade, músic de Catalunya Nord de fama internacional, que fins i tot compta amb un grup d’imitadors al Japó, Pascals, va publicar el cedé titulat Un tal Jazz, gravat en directe al teatre Municipal de Perpinyà, el 12 d’octubre de 1996, amb Gerard Jacquet, Fifi Debon, Patrick Felices, Gerard Meloux, Philippe Dourou i Berkeley Wright. La presentació de l'orquestra la fa, de viva veu, el poeta Enric Casasses.
El ball de l’àliga i el ball "de moros i cristians" hi són presents juntament amb els temes La gala de Campdevànol, i El contrapás de les Escaldes que coincideix exactament amb temes de Patum. L’element principal del disseny del disc, a càrrec del cantautor nordcatalà Gerard Jacquet, és una careta de ple. La mateixa que apareix en les 4 fotografíes petites i el póster que surten al Rockcol·lecció número 10 (2002), el suplement que la revista Enderrock va dedicar al músic nascut, com el rei Jaume I, a Montpeller, i que ara viu i s'inspira a Ceret. El disc Un tal jazz inclou un text amb les "Proves incontrovertibles de la invenció empordanesa del jazz", on es demostra que "l'única música universal d'aquest segle (XX) va néixer a l'Empordà" i aporta una llarga llista de tots els músics catalans implicats en aital descobriment.
Roger Mas, cantautor de Solsona, una de les veus més singulars del panorama de la música actual cantada en català, amb una de les trajectòries més originals i sorprenents, comença amb el so del tabal el disc Les cançons tel·lúriques (2008) i inclou, a més, un bellíssim tema instrumental del ball de l’Àliga, al costat dels Goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona. La influència de Xavier Guitó, pianista que habitualment l’acompanya, o de l’amic Pascal Comelade, que també ha enregistrat el tema, deu haver estat força determinant.
Pascal Comelade i Roger Mas són noms a tenir molt en compte de cara a properes edicions del Concert de Patum.
La llista exhaustiva de totes les gravacions de fragments, versions o referències més o menys directes a la Patum és llarguíssima. Frederic Mompou, Valentí Miserachs, Jaume Sisa, Grup Coses, Els Dracs, Emili Vendrell, Strombers, Esquirols, Xarop de Canya, Jaume Escala, Grallers de l’Acord, La Principal de la Bisbal, Orquestra Girasol i La Portàtil FM en són una mostra. Fins i tot els Rolling Stones van fer servir imatges dels plens per promocionar el tema Sympathy for the devil.
Trobareu més informació consultant la bibliografia i discografia sobre la Patum, elaborada per Ramon Felipó, al web:
http://www.festes.org/arxius/bibliografiapatum.pdf
Bona música i bona Patum 2009!
Subscriure's a:
Missatges (Atom)