dimarts, 17 de novembre del 2009

Ja ha sortit L'Erol 101

L'Erol 101
De la web de Ràdio Berga, 16/11/2009

Joan Manuel Tresserras: "un centre de documentació de la Patum pot tenir un paper ben positiu"

El conseller de Cultura parla de la importància de tenir un centre de documentació en un article a L'Erol, que va sobre la Patum

El conseller de Cultura de la Generalitat fa referència a la importància de tenir un centre de documentació i estudis de la Patum. Diu que "un futur centre de documentació d’aquesta festa tan arrelada al territori pot tenir un paper ben positiu". "I és que la Patum és un patrimoni oral i immaterial ben viu". Joan Manuel Tresserras ho manifesta en un article de L’Erol.

Ja ha sortit el nou número d’aquesta revista cultural i és tot sobre la Patum, coincidint que aquest novembre fa quatre anys del reconeixement de la festa com a Patrimoni de la Humanitat. La llista de col·laboradors en aquest número centrat en la Patum, la presideix el conseller de Cultura, amb un article que es titula "La Patum, Patrimoni Immaterial de la Humanitat" i que parla de la festa, de la tradició, del reconeixement que va rebre el 2005... i acaba apostant per un centre de documentació i estudis de la Patum. De fet, segons la directora de L’Erol, Rosa Serra, la Patum ja hauria de disposar d’un centre de documentació.

A part del conseller Tresserras, el número 101 de L’Erol també compta amb altres articles. Per exemple, la historiadora Dolors Santandreu fa aportacions cabdals a la història de la Patum. Noves aportacions fins ara inèdites, gràcies a la documentació que s’ha trobat sobre els comptes municipals dels anys 1621-1625.

També hi trobem una anàlisi del ball de bastons de la Patum, de Robert Agustina; un article sobre Josep Vinyes escrit pel bibliògraf Ramon Felipó; i també una entrevista al músic de Puig-reig Sergi Cuenca. L’Erol parla també dels Sons de Patum, el projecte d’enregistrament del paisatge sonor de la Patum, en què va treballar durant la festa La Maixerina (amb Jordi Millán i Jordi Boixader al capdavant) es fa un espai a la revista. I la imatge també. Hi ha dues pàgines dissenyades per l’artista berguedà Salvador Vinyes. I també hi ha la mirada patumaire de Pere Cornellas, un fotògraf de Granollers, que retrata la Patum del 2006, el 2007 i el 2008.

Temes relacionats amb la Patum que formen l’edició 101 de L’Erol, un número dedicat a la festa berguedana, amb una portada on es pot veure una fotografia de Foto-vídeo Luigi de la guita grossa envoltada de gent durant una Patum de Lluïment. La revista ja és a la venda. Costa 7 euros i ja es pot trobar a les llibreries i quioscos del Berguedà.