divendres, 2 de desembre del 2011

Jordi Bilbeny presenta el nou llibre a Berga


Òmnium Cultural i La Sobregaia Companyia

Us conviden a la presentació del llibre
PETIT MANUAL DE LA DESCOBERTA CATALANA D’AMÈRICA
de JORDI BILBENY

Dissabte 3 de desembre a les 7 de la tarda
al Casal d'Europa del Berguedà

Hi intervindran:

JAUME FARGUELL, president d’Òmnium / JORDI BILBENY, autor de l’obra / FRANCESC RIBERA ‘TITOT’, músic i escriptor / JORDI CUSSÀ, escriptor / QUIRZE GRIFELL, de La Sobregaia Companyia

Sobre l’obra

Petit Manual de la Descoberta Catalana d’Amèrica recull seixanta textos de l’Antic Règim, en què queda ben clara la presència de Catalunya en la descoberta del Nou Món. Jordi Bilbeny comenta i interpreta aquests textos, aplegats cronològicament.

“Si ens haguéssim pres la molèstia de llegir les darreres novetats sobre la manipulació del nostre passat a mans dels censors reials en tot el que afecta la descoberta d’Amèrica, ens hauríem adonat que la història no és estàtica, sinó mòbil, mal·leable, camaleònica, interessada. Que es construeix dia a dia, generació rere generació. I que darrere d’aquesta fabricació hi ha unes clares i inexorables intencionalitats polítiques: de classe i nacionals. I ens hauríem adonat que, com que no es podia imprimir cap llibre sense que passés per les mans de la maquinària censora, els textos que ens parlen d’una descoberta catalana d’Amèrica, no els ha pogut afegir ningú, contravenint tota la legalitat impressora llavors vigent i saltant-se tots els controls reials, sinó que vénen a ser les traces que els supervisors no van ser prou diligents a esborrar, en el moment que retocaren els llibres.”

Sobre l’autor

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia Catalana per la UAB i és cap de recerca de l’Institut Nova Història. Persona polifacètica, deixeble de Fèlix Cucurull, ha publicat quatre llibres de poesia. Ha fet de mestre de llengua en tots els àmbits imaginables: col·legis professionals, la Presó de Dones de Barcelona o el Consell Islàmic de Catalunya.
És autor de la Brevíssima relació de la destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta d’Amèrica (1998) —sobre el qual es basa el documental L’apropiació del descobriment d’Amèrica: una conspiració d’Estat?, de David Grau—;La descoberta catalana d’Amèrica. Una reflexió sobre la manipulació de la Història (1999);Totes les preguntes sobre Cristòfor Colom (Llibres de l’Índex, 2003);Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya (2006) i El dit d’En Colom (Llibres de l’Índex, 2010).
Sobre la censura de la història catalana, Jordi Bilbeny ha declarat: "No puc dir tot el que sé perquè no es pensin que estic penjat" (Avui, juliol, 2003).