dimarts, 20 de desembre del 2011

L'Erol, 30 anys de vida cultural berguedana

L'Erol 110

Editorial que publica L'Erol 110, hivern 2011.

L'Erol fa 30 anys

Trenta anys, si pensem en la vida d'una persona, podríem dir que són gairebé mitja vida. Però si parlem d'una publicació escrita, en llengua catalana i d'àmbit comarcal, aleshores és, sens cap mena de dubte, un veritable miracle.

L'Erol, la revista cultural del Berguedà que teniu a les mans, va veure per primera vegada la llum la diada de Sant Jordi de 1982. El proper 23 abril del 2012 serà la data exacta de bufar les espelmes d'aniversari. Des del consell de redacció ja estem treballant en el número commemoratiu especial, dedicat al temple de la Sagrada Família i la seves connexions amb el Berguedà.

Si mirem enrere, fa trenta anys, la nostra comarca era un cul de sac en tots els sentits. Encara no s'havia inaugurat el túnel del Cadí i faltaven una bona colla d'anys per l'arribada de l'autovia.

A nivell tecnològic, no portàvem sofisticats aparells electrònics a la butxaca ni disparàvem centenars de fotografies digitals en pocs dies. El fax era l'invent més revolucionari que existia en aquells dies i de cap manera ens podíem imaginar que ben aviat seria escombrat per l'aparició del diabòlic correu electrònic.

Des d'aquell 82 ha ha plogut molt, hi ha hagut inundacions i períodes de dura sequera en tots els àmbits, el social, el polític i el cultural. Les llavors que ara fa trenta anys plantàvem, però, han donat lloc a un arbre robust, d'arrels profundes i fortes branques. Dit d'una altra manera, l'Erol ofereix als estudiosos una col·lecció de 110 revistes que fa goig de veure, que parlen de tots els nostres indrets i abracen tots els aspectes culturals del Berguedà.

Revistes i també llibres que han crescut sota l'aixopluc de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, amb el caliu i la voluntat ferma dels seus fundadors, la renovada saba dels continuadors i la fe en el futur del nouvinguts.

Cal destacar ara les immenses possibilitats d'Internet, permetent que l'Erol pugui ser consultat i llegit en qualsevol indret del planeta, escampant així noves llavors culturals berguedanes a través del ciberespai.

Aquest número que ara us presentem dedica el dossier a la Fia-faia, de Bagà i Sant Julià de Cerdayola, ens parla dels neulers, de Queralt, de Mossèn Josep Armengou, així com d'altres indrets i personatges indestriables de la nostra personalitat col·lectiva.

En temps de crisi, de retallades i d'indignacio popular, que el foc de l'alt Berguedà ens sigui llum i guia, enmig de la foscor de l'hivern, a l'espera d'una nova i lluminosa primavera.

Gràcies, subscriptors i lectors pel vostre suport durant aquests primers 30 anys!

L'Erol