divendres, 30 d’octubre del 2009

Una nova entitat del Berguedà, La Sobregaia Companyia, es presenta a través del Facebook


La Sobregaia Companyia dels Set Trobadors vol ser, entre altres coses, un laboratori d'idees, allò que els guais pensadors en diuen un "think tank", però a la berguedana. El nom és manllevat dels savis que l'any 1323 van crear els Jocs Florals a Tolosa de Llenguadoc i els quals, encara avui en dia, estan en actiu, per la qual cosa Tolosa sovint és considerada la capital de la cultura occitana i una de les fites de la cultura d’Occident.

Des d'aquest espai es pretén crear un seguit d'activitats de caire festiu, desvergonyit, social i cultural a Berga, amb la idea de teixir xarxes de cooperació amb les entitats i persones que tinguin ganes de dur a terme projectes per al poble i amb el poble.

A la Sobregaia tant hi caben els concerts de petit format, com els recitals poètics, exposicions, representacions de teatre, happenings i performances, alhora que també anhelem somnis de més alta volada, com ara portar el mar fins al Berguedà i que totes les llunes siguin plenes i, totes les plenes, celebrades.

D'entre les idees rebudes fins ara hi ha la creació d'una colla castellera, un grup de gòspel amb un repertori modern, la realització d’una sèrie mensual a través de Youtube, un grup de trabucaires per aprendre a estimar el silenci...

Tal com veieu, tot hi té cabuda i tothom és benvingut a formar-ne part, cadascú pot aportar les seves idees i necessitats. Serem els encarregats de fer possibles tots els somnis.

Cal dir que la Sobregaia és un projecte que no té cap ànim de lucre i, si s'ha format, és per disposar d'una altra eina sobre la qual bastir la nostra cultura popular i culta (valgui la repugnància) i, en la mesura del possible, posar un altre element a l'abast d’aquest país tan necessitat d’afecte i d’autoestima. Amb l'energia de tots podrem ajudar a construir un espai més lliure en què desenvolupar-nos com a individus i com a ramat.

Siguem realistes, demanem l’impossible!

Molta llum, salut i endavant les atxes!

dijous, 22 d’octubre del 2009

Un record per a Toni Fustagueras

Toni Fustagueras, Josep González i Ramon Safont (Foto Mercè Fondevila)

La setmana passada ens va deixar el berguedà Toni Fustagueras, molt conegut en els ambients dels esports de muntanya i aficionat a la cançó popular.
En els darrer anys havia format part del grup Els Amics de la Cançó, juntament amb Ramon Safont, Ramon Just, Martí Just i Ramon Costa.
Precisament aquest estiu, el divendres 31 de juliol, aquest grup de cantaires, amb el Toni i la seva dona, havíen compartit taula amb la cinquantena de participants en el 1r Sopar de Cantadors a Berga, que va tenir lloc al restaurant Cal Nen, emblemàtic indret freqüentat per la majoria de cantadors històrics de Berga.
Una de les coses que ens acosta a la felicitat és compartir cançons, ja sigui escoltant o cantant. És un dels plaers més reconfortants per a l'ànima, on s'ajunten joia, fraternitat i cultura.
Amb les notes de l'Evocació al Pirineu, que també es va cantar a Cal Nen, et diem "Toni, reposa en pau!"

dissabte, 17 d’octubre del 2009

Jordi Cussà guanya el Premi 'El lector de l'Odissea'

Foto del diari Avui

El diari electrònic Vilaweb publica avui dissabte 17/10/2009

Jordi Cussà guanya el Premi El lector de l'Odissea.
Proa publicarà la novel·la guanyadora, El noi de Sarajevo.

El noi de Sarajevo de Jordi Cussà (Berga, 1961) ha guanyat l'onzè Premi 'El lector de l'Odissea' de Vilafranca. La història se situa entre el 1991 i 1995 durant les guerres entre Sèrbia, Croàcia i Bòsnia-Herzegovina. Quan esclata el conflicte, el protagonista, un noi de Sarajevo entremesclat de totes les ètnies, té dotze anys. D'aniversari en aniversari, la novel·la mostra el teatre de lluites, odis, venjances i mentides disfressades.

El Premi 'El lector de l'Odissea' té una peculiaritat que el fa més plural, participatiu i diferent que els altres: Un consell de cent lectors selecciona les tres obres finalistes. A partir d'aquí, un jurat (en aquesta edició format per Isabel-Clara Simó, Ada Castells, Jordi Galves, Esperança Camps, Josep Lluch, Àngels Castells i Lluïsa Lázaro), en representació del Consell, han escollit l'obra guanyadora.

El guardó és dotat amb 13.000 euros i el convoquen la llibreria l'Odissea, Edicions Proa (que publica el volum), l'Ajuntament de Vilafranca i el Consell comarcal de l'Alt Penedès.

Llegiu la notícia del premi a l'Avui de paper

divendres, 2 d’octubre del 2009

U_MÄ en concert a Avià , en una jornada solidària amb l'Equador


El web de Ràdio Berga publica aquesta notícia el 30/09/2009:

Avià farà dissabte la vuitena jornada solidària amb Charcay
Entre altres activitats, es connectarà en directe amb l'Equador i el grup barceloní U_MÄ oferirà un concert

Aquest cap de setmana, Avià i Charcay tornaran a estrènyer lligams. Serà durant la celebració de la vuitena Jornada solidària Avià-Charcay, que es farà aquest dissabte, 3 d’octubre, a la tarda. Una jornada plena d’activitats per enfortir i consolidar l’agermanament entre aquesta comunitat quítxua de la Serralada dels Andes equatorians i el poble d’Avià.

Les activitats tindran lloc al Casal de la Gent Gran, a partir de les 7. Primer la cooperant mallorquina Lídia Cano parlarà de la seva experiència en l’última estada a Charcay. Després, a 2/4 de 8, hi haurà la connexió amb Charcay a través d’Internet. Des d’Avià es comunicarà amb Reinaldo Chimborazo, president de l’organització parroquial Juncal i Bety Ojeda, directora de l’escola Cuatro de Junio, amb la qual també està agermanada l’escola Santa Maria d’Avià. Serà un dels moments més especials de la jornada, segons la vicepresidenta de l’ONG Waukikay Avià o Avià Solidari, Roser Ferrer.

Després a ¾ de 8, el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, farà una conferència. Finalment, i ja a la sala gran de l’Ateneu d’Avià, hi haurà un berenar solidari i el concert del grup barceloní U_MÄ, format per Maria Coma i Pau Vallbé. El concert i el berenar costa 10 euros i tots els diners que es recaptin aniran per a la ONG i els seus projectes a Charcay. Les entrades es podran comprar el mateix dia del concert.

En aquests moments, Avià Solidari també estan treballant en una nova publicació que parlarà dels jocs dels nens i nenes d’Avià i de Charcay. Aquest estiu, la cooperant Lídia Cano ha estat recollint la informació i recollint els dibuixos dels alumnes de Charcay. També s’ha fet un filmació per si és possible incloure un DVD en el llibre.

dijous, 1 d’octubre del 2009

El Cau d'Art a París



Gràcies a la Mamen Esteva que l'ha penjat al Facebook, El Berganauta us pot oferir un vídeo de Climent Vilella, del seu canal YouTube, que reprodueix una gravació de Josep Ester a París.
Hi apareixen tres pintors berguedans membres del Cau d'Art, Lluís Cosp, Quirze Casals i Josep Vilà, en un viatge que van fer a la capital francesa. Seria molt interessant poder saber l'any del viatge. Si algú ho sap, que ens ho faci saber, si us plau.

El Cau d'Art
El Cau d'Art era un grup de pintors berguedans format pels volts de 1955. D'esquerra a dreta, Quirze Casals, Lluís Cosp, Josep Vilà i Joan Vilella. Fotografia extreta del calendari de la Farmàcia Cosp del 2008.