dimecres, 17 de març del 2010

Arriba "El noi de Sarajevo", nou llibre de Jordi Cussà


De "Berguedà Actual"
L’escriptor, poeta i dramaturg Jordi Cussà presentarà aquesta primavera la seva novel.la ‘El noi de Sarajevo’, guanyadora del XI Premi dels Lectors de l’Odissea l’octubre de l’any passat, per diversos municipis de la geografia catalana. A la comarca del Berguedà hi tindrà lloc durant el mes d’abril, concretament al Pavelló de Suècia de Berga i a la Font del Balç de Casserres.

Aquest divendres 26 de març es presentarà la novel.la, editada per Edicions Proa, a la seu del Consell Comarcal del Penedès a Vilafranca del Penedès . Hi intervindràn Matthew Tree, escriptor i traductor, l’editor Josep Lluch, l’autor, i diversos representants del Premi de l’Odissea, inclòs un membre del consell de lectors.

A Barcelona tindrà lloc el dimarts 30 davant de la premsa a Proa-Espai, (c/ Rosselló, 212) i el dimecres 31 es farà una presentació al públic al reservat del restaurant “Carmelitas”, (c/ Doctor Dou, 1). Hi intervindran igualment Matthew i Tree, Josep Lluch i l’autor, a més de Boban Minic , periodista que va viure el setge de Sarajevo en primera persona.

A L’Escala l’acte es celebrarà a la llibreria “El racó dels contes” el divendres 2 d’abril. En principi, hi intervindran Boban Minic i l’autor.

Ja al Berguedà, l’autor presentarà la novel.la el dimecres 14 d’abril a les set de la tarda, al Pavelló de Suècia. Hi intervindran Jaume Farguell, president del Casal d’Europa a Berga, Boban Minic i Jordi Cussà.

La Font del Balç de Casserres (prop de Gironella) també acollirà la presentació a càrrec de l’autor i potser algú més encara per determinar.

‘El noi de Sarajevo’ no és una crònica de guerra, sinó l’experiència novel·lada d’un adoslescent inquiet que creix durant el conflicte entre serbis, croats i bosnians, un infern que no pot oblidar. Agafats de la mà del Dusko, descobrirem el món amb ell i ens encararem a la vida amb el seu dolor i la seva esperança.

El propi autor comenta: “‘El noi de Sarajevo’ respon a dos reptes particulars: l’argumental era descriure la rutina de la guerra des de dins tot i no haver-la viscut, sense ambicions historicistes però amb la màxima pretensió psicològica. Mentre que el repte estructural era fer-ho precisament des de la mentalitat d’un noi que, per acabar-ho d’adobar, creix veloçment al llarg del llibre des dels dotze fins als setze anys. Aquesta circumstància marca la forma del relat però també la percepció que el protagonista té del seu entorn, sentiments, pensaments i accions.

I al capdavall, i potser això és el més dur de pair, també marca les reaccions del noi, perquè les seqüeles psicoemocionals de la devastació són encara més indelebles que les estrictament físiques”.

Per saber-ne més, aquí: http://www.jordicussa.cat/