diumenge, 25 d’abril del 2010

Ja fa molts anys que ens tenen ben collats...


Videoclip de la cançó "Ves què hi farem!" de Santapau & Mahoni.
Himne extraoficial per a la defensa de la llibertat dels pobles oprimits.

Enregistrat a Balaguer (Catalunya) el 20 de Febrer de 2010

dimecres, 21 d’abril del 2010

Dissabte a les 23:00 comença el cicle de concerts Beus de La Terra



De Ràdio Berga, 20/04/2010

Maria Coma obrirà dissabte a Berga el cicle de concerts "Beus de la Terra", organitzat per La Sobregaia Companyia

L'entitat també portarà a la ciutat el directe d'Els Amics de les Arts, grup revelació del panorama català

La Sobregaia Companyia organitza un cicle de concerts amb el títol de “Beus de la Terra”. El programa arrenca aquest dissabte, 24 d’abril, a La General amb l’actuació de Jordi Lanuza, a la guitarra; la pianista i cantant d’arrels avianeses Maria Coma, que actuarà acompanyada de Pau Vallvé; i el duet berguedà Ligeia, format per Marcel Tuyet i Anna Itó. A més, entre cada actuació, es projectarà el muntatge videogràfic “Bosc” de Mercè Fondevila. Serà la primera cita d’aquest cicle, que pretén portar a Berga grups emergents del panorama català com Maria Coma i alhora donar oportunitats d’actuar a les formacions de casa.

El cicle de concerts continuarà el dissabte 22 de maig, amb un dels grups que més sonen en els últims mesos, Els Amics de les Arts. Actuaran a Berga precedits dels berguedans Antídot. Finalment, el dissabte 26 de juny, la poeta i cantautora de Granollers Ivette Nadal també serà a La General. La intenció és que el cicle “Beus de la Terra” tingui continuïtat després de l’estiu.

Abans, al juliol, l’entitat tornarà a organitzar el Sopar de Cantadors de Berga, al restaurant Cal Nen. Una trobada que es va fer l’any passat per primera vegada i on La Sobregaia es va començar a gestar com a entitat cultural. El sopar es repetirà i ja està confirmada l’assistència de cantadors de rumbes i de garrotins lleidetans, a més de cantadors de Berga que coneixen moltes de les cançons populars de la ciutat, que ara es volen recollir en un disc.

La Sobregaia Companyia es va presentar en societat el gener passat. Divendres, Diada de Sant Jordi, l’entitat iniciarà una campanya de captació de socis, els quals podran gaudir de descomptes en totes les activitats que es programin.

dijous, 15 d’abril del 2010

Tomàs Arias presenta "Papers de diari"

Tomàs Àrias llegeix el Manifest postfuturistaTomàs Arias llegint el Manifest postfuturista, el 2 de gener.

De Berguedà Actual

Tomàs Arias ha publicat amb Albí Edicions el recull d’articles ‘Papers de diari’, que presentarà el divendres 16 d’abril, a les 8 del vespre, a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga. L’escriptor Matthew Tree ha escrit el pròleg del llibre.

El llibre és un recull de textos d’un autor inclassificable i polifacètic, que col·labora assíduament com a articulista d’opinió en diversos mitjans de comunicació, tant comarcals com nacionals. Segons Matthew Tree, prologuista del llibre, si l’autor no ha publicat més a la premsa de la metròpoli és per una raó essencial: els seus articles «són massa lliures». I no es refereix a la llibertat estilística que sovint es pren Tomàs Arias, sinó a “la sensació de llibertat expressiva”. Són uns textos que “refresquen”, que sovint tenen “aquell punt canalla que a la canalla els encanta.” Un recull d’articles que, en definitiva, són gratament sorprenents.

Tomàs Arias Soler va néixer a Guardiola de Berguedà l’any 1966. És poeta, narrador, músic i projectista. Ha estat cap de projectes de l’enginyeria que ha dissenyat les instal·lacions del Nou, Museu de la Ciència de Barcelona Cosmo Caixa, del Palacio de Congresos de Tenerife (Magma) i del Nou Hospital de Sant Pau. Ha publicat el llibre de poemes Romanços (2004), que va obtenir el IX Premi Salvador Espriu, i ha escrit dos llibres més, Odi sobre tela (2009), també de poesia, i un altre de relats, Per a nois i paranoies, ambdós editats per Companyia Nacional de Poesia. D’altra banda, ha col·laborat, com a clarinetista, en el primer disc d’Ivette Nadal, Guerres dolcíssimes (2008).

dimecres, 14 d’abril del 2010

Xavier Gonzàlez-Costa presenta el poemari "Ventrilòquia"

Xavier Gonzàlez-Costa. Foto de Queralt Vegas

De Berguedà Actual

L’escriptor berguedà Xavier Gonzàlez-Costa presentarà el seu darrer llibre ‘Ventrilòquia’, finalista del IV Premi de Poesia Josep Maria Benet i Caparà 2010, el 17 d’abril a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, a partir de les set de la tarda.

Aquesta de Berga serà la primera de les presentacions que farà l’autor, on ell mateix i l’actriu Montserrat Minoves hi llegiran alguns dels poemes del nou treball, en companyia de l’editor Israel Clarà. Posteriorment, el llibre també es presentarà el dia 6 de maig a Madrid, al Centre Cultural Blanquerna, i el 20 de maig a l’Ateneu Barcelonès de Barcelona.

El poemari, publicat per l’editorial Òmicron, inclou dos títols: el propi ‘Ventrilòquia’ i ‘Els quatre sonets de l’Apocalipsi’, que clouen la trilogia iniciada amb ‘Lluny de qualsevol lloc’ (Ed. de l’Albí, 2009). El propi autor comenta “El llibre és una evolució del primer, on intensifica l’exercici d’empatia per posar-se a les sabates de la soledat, presentat tots els poemes en primera persona, centrant-se, sobretot, en la mort i l’enyorament, i la hipocresia de la societat del benestar.”
Un treball finalista del IV Premi de Poesia Josep Mª Benet i Caparà 2010 per “la seva poesia esmolada i perfecta”, però que no atura la creativitat d’aquest prolífic autor, que ja té un altre poemari acabat, així com una obra de teatre pendent de veredicte al II Certàmen de Textos Teatrals Vila de Gràcia.
Xavier Gonzàlez-Costa (Berga, 1967), escriptor autodidacte que conrea tots els gèneres literaris, va col·laborar amb la ja desapareguda revista Nómadas, ha publicat l’àlbum infantil il·lustrat “Dimoni d’Angelet!” (Edicions de l’Albí, 2008) i els poemaris ja esmentats “Lluny de Qualsevol Lloc” (Edicions de l’Albí, 2009) i “Ventrilòquia” (Editorial Òmicron, 2010), i ha obtingut vuit primers premis al Concurs de les Garrofes (1994, 1997, 1998, 2001, 2002, 2005, 2006 i 2007). És membre actiu de l’Agrupació Teatral La Farsa, amb més de vint-i-cinc obres interpretades i presideix l’ONG “Viatgers sense Fronteres” des de la seva fundació al 1999.
...........................................
En aquest vídeo, Marc Marginet, el berguedà guanyador de "Buscant la Trinca", canta un poema del primer poemari de Xavier Gonzàlez-Costa.