dissabte, 31 de desembre del 2011
Amb el 2012 començarà La Garrofa del Mes
Berga tindrà Garrofes durant els dotze mesos de l’any.
L’Agrupació Teatral La Farsa impulsa un concurs mensual de versos satírics a través d’Internet.
Els garrofaires berguedans ja no hauran d’esperar tot un any per elaborar els tradicionals versos satírics que recullen els fets més rellevants de l’actualitat berguedana i d’àmbit general que han passat durant els 365 dies de l’any. L’Agrupació Teatral La Farsa de Berga ha ideat una iniciativa anomenada ‘La Garrofa del Mes’. Es tracta d’un concurs de garrofes que es farà de forma mensual per promoure l’elaboració d’aquests versos durant tot l’any.
La Farsa posarà en marxa aquest certamen a partir del proper mes de gener i els participants hauran de complir les següents condicions:
Cada concursant podrà presentar un màxim de dues quartetes, és a dir, una sola quarteta de quatre versos de set síl·labes o dues quartetes enllaçades sobre qualsevol tema que faci referència a l’actualitat local, nacional o global.
Les garrofes hauran d’estar signades amb el nom i cognom de l’autor i el termini per presentar-les acabarà el dia 25 de cada mes.
Els treballs es podran lliurar a través dels canals d’Internet de La Farsa i els Pastorets de Berga com ara el Facebook, el Twitter (amb l’etiqueta Garrofes amb el símbol del coixinet al davant) o al correu electrònic lafarsaberga@gmail.com.
La Farsa designarà els membres del jurat encarregats de proclamar la garrofa guanyadora cada mes, la qual, es publicarà a les xarxes socials de les dues entitats.
Aquesta iniciativa s’uneix a altres impulsades per la mateixa agrupació com per exemple el taller que va organitzar l’entitat per fomentar la composició de garrofes pel concurs d’aquest any que va guanyar el cantant i regidor Francesc Ribera ‘Titot’. Aquest taller va motivar l’augment de participants, ja que es van presentar quinze conjunts de garrofes, vuit més que l’any passat.
(Del web de Ràdio Berga)
dissabte, 24 de desembre del 2011
Ha nascut un nou gènere literari berguedà, la pallanga
En el transcurs del Sopar de les Garrofes, celebrat el dia 17 al restaurant La Cabana de Berga, els actors Marc Marginet i Aleix Canudas van reivindicar unes noves quartetes, les Pallangues lliures!
Aquestes són les primeres quatre pallangues de la història:
Berguedans i berguedanes,
ho direm clar i amb veu alta
perquè en tenim moltes ganes
i és el canvi que us fa falta.
Ja veureu com us agrada.
Feu-nos cas, som unes gangues.
Les Garrofes ja, des d’ara
passaran a ser Pallangues.
Perquè sí, ens ho mereixem,
i és la millor solució.
Per això ens comprometem
a instaurar un concurs millor.
Anem forts, i no és de mofa;
tot serán bromes i riures.
S’han acabat les Garrofes:
Visca les Pallangues lliures!
dimecres, 21 de desembre del 2011
Francesc Ribera "Titot" guanya el Concurs de Garrofes 2011
Francesc Ribera "Titot" guanya el Concurs de Garrofes 2011 i Marc Marginet s'imposa en el Premi Popular.
Dissabte 17 de desembre es va celebrar el tradicional Sopar de les Garrofes. Es van reunir 109 comensals al Restaurant La Cabana, de Berga. En el transcurs del sopar es van llegir 6 dels 15 treballs presentats al 39è Concurs de Garrofes. El jurat va declarar guanyador del concurs el joc de Garrofes amb el lema "I tal dia farà un any", de Francesc Ribera. Els participants al sopar, amb els seus vots van donar el Premi Popular a "Ficant el dit a l'ull", de Marc Marginet.
Primer premi: "I tal dia farà un any", de Francesc Ribera
Segon premi: "Pastoret, lliga't la faixa...", de Jordi Royo
Tercer premi: Tu ets Petrus..., i_Magina", de Roger Cortina
Primer accèssit: "No us poséssiu pas malalts!", de Jordi Torrabadella
Segon accèssit: "Ficant el dit a l'ull", de Marc Marginet
Tercer accèssit: "Forniculeu, que el món s'acaba!", de Marcel Tuyet
Mencions honorífiques:
"A Berga (ens) agraden els forats", de Lluís Guals i Eloi Bellés
"Ceratònies de malaquita", de Marc Montes, Eloi Cortès i Francesc Marginet
"Garrofes indignades", de Gerard Potau, Josep Pla i Martí Badia
"Les candidates", d'Antoni Vilà
"Olor de garrofa verda", de Marc Travé
"Que comenci la festa", de Xavi Torrabadella
"Tot s'hi val", d'Ernest Ferrer
"Una, grande y unida", de Marc Marginet
"Verga és nom de tita", de Ferran Aymerich
En la categoria de 1r i 2n d'ESO del 18è Concurs Juvenil, les Garrofes guanyadores van ser "Perdoneu però algú ho havia de dir", d'Ariadna Salvans i Itziar Pujantell de l'Escola Xarxa. En la categoria de primària, les guanyadores van ser "Les garrofes retallades", de Sílvia Casas de l'Escola de Sant Joan, de Berga.
Les Garrofes finalistes del 39è Concurs de Garrofes seran llegides durant les representacions dels Pastorets. Les Garrofes guanyadores del 18è Concurs Juvenil de Garrofes es llegiran durant les representacions d'Uns Pastorets Infantils.
Més informació al web Els Pastorets de Berga:
http://www.elspastoretsdeberga.cat/
dimarts, 20 de desembre del 2011
L'Erol, 30 anys de vida cultural berguedana
Editorial que publica L'Erol 110, hivern 2011.
L'Erol fa 30 anys
Trenta anys, si pensem en la vida d'una persona, podríem dir que són gairebé mitja vida. Però si parlem d'una publicació escrita, en llengua catalana i d'àmbit comarcal, aleshores és, sens cap mena de dubte, un veritable miracle.
L'Erol, la revista cultural del Berguedà que teniu a les mans, va veure per primera vegada la llum la diada de Sant Jordi de 1982. El proper 23 abril del 2012 serà la data exacta de bufar les espelmes d'aniversari. Des del consell de redacció ja estem treballant en el número commemoratiu especial, dedicat al temple de la Sagrada Família i la seves connexions amb el Berguedà.
Si mirem enrere, fa trenta anys, la nostra comarca era un cul de sac en tots els sentits. Encara no s'havia inaugurat el túnel del Cadí i faltaven una bona colla d'anys per l'arribada de l'autovia.
A nivell tecnològic, no portàvem sofisticats aparells electrònics a la butxaca ni disparàvem centenars de fotografies digitals en pocs dies. El fax era l'invent més revolucionari que existia en aquells dies i de cap manera ens podíem imaginar que ben aviat seria escombrat per l'aparició del diabòlic correu electrònic.
Des d'aquell 82 ha ha plogut molt, hi ha hagut inundacions i períodes de dura sequera en tots els àmbits, el social, el polític i el cultural. Les llavors que ara fa trenta anys plantàvem, però, han donat lloc a un arbre robust, d'arrels profundes i fortes branques. Dit d'una altra manera, l'Erol ofereix als estudiosos una col·lecció de 110 revistes que fa goig de veure, que parlen de tots els nostres indrets i abracen tots els aspectes culturals del Berguedà.
Revistes i també llibres que han crescut sota l'aixopluc de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, amb el caliu i la voluntat ferma dels seus fundadors, la renovada saba dels continuadors i la fe en el futur del nouvinguts.
Cal destacar ara les immenses possibilitats d'Internet, permetent que l'Erol pugui ser consultat i llegit en qualsevol indret del planeta, escampant així noves llavors culturals berguedanes a través del ciberespai.
Aquest número que ara us presentem dedica el dossier a la Fia-faia, de Bagà i Sant Julià de Cerdayola, ens parla dels neulers, de Queralt, de Mossèn Josep Armengou, així com d'altres indrets i personatges indestriables de la nostra personalitat col·lectiva.
En temps de crisi, de retallades i d'indignacio popular, que el foc de l'alt Berguedà ens sigui llum i guia, enmig de la foscor de l'hivern, a l'espera d'una nova i lluminosa primavera.
Gràcies, subscriptors i lectors pel vostre suport durant aquests primers 30 anys!
L'Erol
dimarts, 13 de desembre del 2011
Sopar de les Garrofes 2011, dissabte 17 de desembre
Com és habitual la setmana abans de Nadal, la Farsa organitza el Sopar de les Garrofes. Aquest any serà el dissabte 17 de desembre. Gràcies a la col.laboració i entesa entre La Farsa i el Restaurant La Cabana, el tiquet costarà 22 euros per cada assistent al sopar.
Podeu confirmar l'assistència al sopar a l’Oficina de Turisme (93 8211384).
Després del sopar es farà la lectura dels treballs escollits.
Enguany s'han presentat 15 treballs al concurs adult de Garrofes, 8 més que l'any passat. Un èxit de participació.
divendres, 9 de desembre del 2011
Joan Ferrer exposa a la llibreria Quatre Cantons de Berga
El pintor Joan Ferrer i Gasol, Premi a la Cultura 2010, exposa a la llibreria Quatre Cantons de Berga, situada a la placeta de la Ciutat número 12.
Totes les peces són de petit format llevat d'una pintura de grans dimensions.
L'exposició es pot visitar en horari comercial, fins al 8 de gener del 2012.
divendres, 2 de desembre del 2011
Jordi Bilbeny presenta el nou llibre a Berga
Òmnium Cultural i La Sobregaia Companyia
Us conviden a la presentació del llibre
PETIT MANUAL DE LA DESCOBERTA CATALANA D’AMÈRICA
de JORDI BILBENY
Dissabte 3 de desembre a les 7 de la tarda
al Casal d'Europa del Berguedà
Hi intervindran:
JAUME FARGUELL, president d’Òmnium / JORDI BILBENY, autor de l’obra / FRANCESC RIBERA ‘TITOT’, músic i escriptor / JORDI CUSSÀ, escriptor / QUIRZE GRIFELL, de La Sobregaia Companyia
Sobre l’obra
Petit Manual de la Descoberta Catalana d’Amèrica recull seixanta textos de l’Antic Règim, en què queda ben clara la presència de Catalunya en la descoberta del Nou Món. Jordi Bilbeny comenta i interpreta aquests textos, aplegats cronològicament.
“Si ens haguéssim pres la molèstia de llegir les darreres novetats sobre la manipulació del nostre passat a mans dels censors reials en tot el que afecta la descoberta d’Amèrica, ens hauríem adonat que la història no és estàtica, sinó mòbil, mal·leable, camaleònica, interessada. Que es construeix dia a dia, generació rere generació. I que darrere d’aquesta fabricació hi ha unes clares i inexorables intencionalitats polítiques: de classe i nacionals. I ens hauríem adonat que, com que no es podia imprimir cap llibre sense que passés per les mans de la maquinària censora, els textos que ens parlen d’una descoberta catalana d’Amèrica, no els ha pogut afegir ningú, contravenint tota la legalitat impressora llavors vigent i saltant-se tots els controls reials, sinó que vénen a ser les traces que els supervisors no van ser prou diligents a esborrar, en el moment que retocaren els llibres.”
Sobre l’autor
Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia Catalana per la UAB i és cap de recerca de l’Institut Nova Història. Persona polifacètica, deixeble de Fèlix Cucurull, ha publicat quatre llibres de poesia. Ha fet de mestre de llengua en tots els àmbits imaginables: col·legis professionals, la Presó de Dones de Barcelona o el Consell Islàmic de Catalunya.
És autor de la Brevíssima relació de la destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta d’Amèrica (1998) —sobre el qual es basa el documental L’apropiació del descobriment d’Amèrica: una conspiració d’Estat?, de David Grau—;La descoberta catalana d’Amèrica. Una reflexió sobre la manipulació de la Història (1999);Totes les preguntes sobre Cristòfor Colom (Llibres de l’Índex, 2003);Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya (2006) i El dit d’En Colom (Llibres de l’Índex, 2010).
Sobre la censura de la història catalana, Jordi Bilbeny ha declarat: "No puc dir tot el que sé perquè no es pensin que estic penjat" (Avui, juliol, 2003).
Subscriure's a:
Missatges (Atom)