dimarts, 23 d’octubre del 2012

Ball de titelles, de Ramon Vinyes, al Teatre Nacional



Ball de titelles de Ramon Vinyes

Amb dramatúrgia de Ramon Simó

A la Sala Petita del TNC
Del 13 de desembre de 2012 al 20 de gener de 2013

Descripció:
Un àngel cau en un prostíbul la Nit de Nadal

Al bordell que regenta la senyora Remei, en una petita
ciutat de muntanya, no donen l’abast. És la nit de Nadal, 
i mentre les dones, devotes, són a la missa del gall, 
els pròcers de la població es tanquen al prostíbul 
a la recerca de disbauxa. Fins aquí tot normal. 
Però el que ningú sap és que està a punt de succeir 
una cosa ben extraordinària: del cel està a punt
de caure un home amb ales que canviarà radicalment 
la vida de la pacífica població.

Ramon Vinyes (Berga, 1882–Barcelona, 1952) va escriure 
Ball de titelles abans de 1930, probablement en un dels 
seus exilis a Barranquilla (Colòmbia), on va treballar 
com a periodista a la prestigiosa revista Voces o al 
diari La Nación. Literat convençut, Vinyes és tan desconegut
a Catalunya com valorat a Colòmbia, on se’l considera un dels 
grans dinamitzadors culturals del segle XX i pare espiritual 
de tota una generació encapçalada per Gabriel García Márquez, 
que el va homenatjar a la novel·la Cien años de soledad amb el 
personatge d’«el sabio catalán», un «hombre que lo había leído todo». 
Ball de titelles és una obra trepidant, crítica i divertidíssima 
que s’avança al realisme màgic i que sorprendrà els espectadors.

Qui és Ramon Vinyès? Cliqueu aquí.

dissabte, 29 de setembre del 2012

La novel·la eròtica Somiant amb Aleixa es presenta a Barcelona i Berga



El proper cap de setmana l'associació cultural La Sobregaia Companyia ha organitzat la presentació de la novel·la Somiant amb Aleixa (Edicions Bromera, 2011) a Barcelona i a Berga. L'obra és original dels escriptors Mercè Climent i Francesc Mompó i va rebre el 17è Premi de Literatura Eròtica la Vall d'Albaida.

BARCELONA
Divendres 5 d'octubre, a les 7 del vespre, la presentació del llibre es farà a la sala del soterrani del restaurant El Setial (carrer del Regomir, 11), al cor de la Barcelona vella.
A més de l'autora Mercè Climent, hi intervindran els escriptors Joan Pinyol i Cinta Arasa.


BERGA
L'endemà, dissabte 6 d'octubre a les 7 del vespre, la novel·la es presentarà al soterrani del restaurant bar La Guita de Berga (carrer del Roser, 1). Hi intervindran Quirze Grifell, l'autora Mercè Climent i l'actor Marcel Tuyet, que farà una lectura dramatitzada d'alguns fragments de l'obra.


La Sobregaia Companyia té com a objectius la promoció del pensament i la creació artística. Des de la seva fundació, a principis del 2010, ha organitzat concerts, recitals de poesia, trobades de cantadors i presentacions de llibres.


Tant a Berga com a Barcelona, després de la presentació hi haurà la possibilitat de sopar amb l'autora, a preus populars.
Hi quedeu convidats!

dimarts, 4 de setembre del 2012

Tomàs Arias recita a Berga divendres 7 de setembre



Tomàs Arias (Guardiola de Berguedà, 1966) és poeta, narrador i músic.

Va dinamitzar, durant el final del segle passat, la vida cultural al Berguedà a través del col·lectiu literari La Tecla, de la qual en fou cofundador.

Ha publicat el llibre de poemes Romanços (Cossetània, 2004) i ha participat en antologies com ara Vint anys de Cafè Central (2009). També és autor del recull d’articles Papers de diari (Edicions de l’Albí, 2011).

Ha col·laborat com a clarinetista en el primer disc d’Ivette Nadal, Guerres dolcíssimes.

El seu últim llibre de poemes és Odi sobre tela, editat per Labreu Edicions i serà el que presentarà a Berga divendres.

El recital, organitzat per La Sobregaia Companyia,  tindrà lloc al soterrani del Bar Restaurant La Guita del carrer del Roser 1 a les 8 del vespre. L'escriptor serà presentat pel poeta i rapsode berguedà Toni Gol.

Després de l'acte, hi haurà la possibilitat de quedar-se a sopar amb l'autor a La Guita.   
 

dissabte, 23 de juny del 2012

El pianista Carles Cases diu Lluís Llach

El pianista Carles Cases diu Lluís Llach

CONCERT EN RECORD D'EN ROMUALD FREIXA
24 de Juny a les 7 de la tarda a les escales de l'església de Borredà.
Carles Cases diu Llach
Un concert sobre el repertori musical de Lluís Llach, reinterpretat per Carles Cases, des de la intimitat i l'emoció i en una data i un record molt especial.
Totes les peces us sonaran, sí, però mai us havien sonat així.

dijous, 21 de juny del 2012

Souvenirs de Patum 2012

Li diuen Gegant Vell

Si hagués de destacar allò que durant aquest cicle patumaire he viscut més intensament, hauria de començar amb el magnífic concert de la tarda del diumenge de la sortida del Tabal al bar La Guita: Roger Andorrà (gralla), Pòlit Miró (guitarra) i Dani Palou (tabal tradicional) van executar una autèntica delícia sonora.

En un lloc destacat hi posaria també el Concert de Patum al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, a Barcelona, amb presentació inclosa dels "Contes del Bé i del Mal" de Jordi Cussà, acompanyat per Marcel Tuyet i Ariadna Fígols. Els membres de Percussions de Barcelona i la Banda del Memorial Ricard Cuadra ens van captivar amb una Patum rítmica, amb tocs de samba i sons de marimba, xilòfon, caixes, timbals i castanyoles. En l'escenari berguedà, amb el valor afegit que hi dóna la plaça de Sant Pere, el concert va créixer i hi vam poder escoltar, a més a més, les Maces autèntiques, esquelles atàviques i palmes al natural. M'imagino que algú deu guardar les gravacions de tots aquests concerts de Patum, un veritable tresor musical que no s'hauria de perdre mai.

I com a quart concert destacable, el d'orgue i trompeta que va tenir lloc dissabte de Corpus a l'orgue romàntic de l'església parroquial, a càrrec de Carles Raya i Oriol Pujol, amb tres peces de Patum. Qui sap si algun any d'aquests l'orgue de Sant Pere podria fins i tot fer tàndem amb la banda...

Aquests dies he retrobat amistats i he pujat al balcó de Jaume Farràs des d'on he pogut fer algunes fotos de la plaça atapeïda durant el ball de l'Àliga. Diumenge a la nit, per fer una col·laboració a Ràdio Puig-reig amb Ramon Felipó, vaig tornar al pis de Josep Maria Salat, una colla d'anys després d'acompanyar-hi l'escriptor irlandès Colm Tóibín, que va narrar la seva particular visió del salt de Plens en un capítol del llibre "Homenatge a Barcelona" (2003). La visió de la Patum nocturna des d'aquelles alçades resulta un regal impagable.

Aquesta Patum hem plorat i enyorat el professor Steve Bellingham, mort l'abril passat, autor del primer poema en anglès sobre Patum, Refrain: "The fire, the dance, the masks, the drum / Patoom, patoom - summer has come / Patoom, patoom - the sun rises higher / The drum, the dance, the masks, the fire". Com a homenatge, el recitem en veu alta i al ritme del Tabal de les Maces.

Si encara no ho heu fet, us recomano de tot cor que esbrineu l'origen de la Guita Boja, i encara més coses, entre les pàgines del darrer llibre de Jordi Cussà. Si en voleu una perla, aquí va aquesta: "No hi ha droga més feliç que l'exaltació íntima de la Patum."
Quirze Grifell

Publicat a Berguedà Setmanal, suplement de Regió7, dissabte 16 de juny 2012

dimecres, 6 de juny del 2012

La Patum 2012 en directe a Ràdio Berga

Horaris de les transmissions en directe Dijous, 7 de juny: PATUM DE LLUÏMENT 12.00 h a 14.00 h PATUM COMPLETA 21.00 h a 04.00 h/ Divendres, 8 de juny: PATUM INFANTIL DE LLUÏMENT 12.00 h a 14.00 h PATUM INFANTIL COMPLETA 17.00 h a 21.00 h/ Dissabte, 9 de juny: LLIURAMENT DELS TÍTOLS DE PATUMAIRE 12.00 h a 14.00 h PASSADA 19.30 h a 20.30 h/ Diumenge, 10 de juny: PATUM DE LLUÏMENT 12.00 h a 14.00 h PATUM COMPLETA 21.00 h a 04.00 h

diumenge, 20 de maig del 2012

Cadí Pedraforca publica el número 12

Cadí Pedraforca 12 Des de l'antigor, les nostres viles s'han omplert de parades el dia de mercat: uns venien i els altres compraven, com a les importants fires que encara avui tenen gran anomenada. En aquest número parlem amb les persones qui anaven o encara van a les fires i als mercats de l'Alt Urgell, del Berguedà o de la Cerdanya: marxants, pagesos, tractants de bestiar, gallinaires, hortolans... Podeu llegir el sumari aquí.

dissabte, 12 de maig del 2012

Ha sortit L'Erol 111 dedicat a Gaudí, La Sagrada Família i el Berguedà

La revista cultural del Berguedà, L'Erol, celebra 30 anys de vida. Amb motiu d'aquest aniversari, publica un número especial amb un dossier central dedicat a Gaudí, La Sagrada Família i a la relació que l'arquitecte i el Temple tenen amb la nostra comarca. L'especial s'obre amb aquestes paraules: "Avui entenem, més que mai, que tot allò que té fondes arrels locals pot arribar a connectar perfectament amb el llegat cultural universal."

divendres, 27 d’abril del 2012

Blanca Llum Vidal a Berga, dissabte 28 d'abril 2012

L'escriptora Blanca Llum Vidal llegirà el nou llibre Homes i ocells al bar La Guita (carrer del Roser, 1). En aquesta ocasió ens presenta un conjunt de proses poètiques inspirades en diverses i particulars mirades, editat per Club Editor. La coberta és original de l'artista casserrenc Josep Grifoll.
POEMA BLANC Una picor terrible em ve de lluny portant la son. Llavors m'assec penjant les cames de la lleixa i miro el blanc. Aquella cambra tota buida i tota gran trenca el temps perquè en té massa. Passen segles com aglans caient a terra i cada fruita només sap que té pinyol. Són el límit de l'extrem que no té fi però que comença quan s'acaba. Se senten cops de forma rara, en aquest lloc. Són uns cops dins una caixa i al damunt hi ha parat taula una amplitud. Cap fletxa no pot mai seguir-ho tot: ni la basarda de la cambra que és tan buida ni l'estretor de dins la caixa ni l'espai, aquest, tan ample. Però gratant no molt endins, només a l'aire, trobo el somni i puc tibar-lo.

dissabte, 21 d’abril del 2012

Els Amics de les Arts a Berga - Teatre Municipal, 14 d'abril 2012



Berga (o la Barreja de Cal Travé)
(Del bloc d'Els Amics de les Arts)

Competir amb el Barça a nivell d’horaris mai és fàcil. El concert i el partir van començar a les 22.00 i van acabar a les 00.00. Però música i futbol no tenen perquè estar renyits. A la segona cançó ja vam anunciar que en Tete (el nostre tècnic de monitors) tindria un ull al Twitter i ens cantaria els gols a través de l’auricular. Al final victòria del Barça i victòria dels Amics en un Teatre on la temperatura va anar pujant a poc a poc fins a disparar-se. Patim, patam, patum. N’hi van haver moltes de bones. En Joan Enric, per exemple, va patir un atac de riure en directe quan parlava de’n Pol Cruells i el 3/24 que no li va permetre continuar explicant la història que precedeix “A aquestes alçades de la pel·lícula”. També vam felicitar a en Jordi (o Javi) que aquell dia feia anys. Ell i la seva parella van ser dels últims a comprar l’entrada.

El bon rollo que hi havia a l’escenari va forjar-se clarament a Cal Travé (el nostre restaurant preferit a Berga). Sempre que hi venim és un lloc de parada obligatòria per nosaltres. Aquella sala que hi ha al pis de baix, amb el foc sempre encès…En Marc i la seva família ens tracten com si fóssim a casa. Tomàquets de l’hort, botifarra blanca casolana, flam de mató i una meravellosa barreja de Patum per aclarir les goles abans de pujar a l’escenari. Gràcies!

Podeu llegir el post sencer del bloc aquí.

dissabte, 25 de febrer del 2012

Els Amics de les Arts, a Berga dissabte 14 d'abril 2012


Els Amics de les Arts, que acaben de publicar el seu cinquè disc Espècies per catalogar, actuaran a Berga el dissabte 14 d’abril a partir de les 10 de la nit. El quartet, acompanyat de més músics, serà al Teatre Municipal per repassar els dotze temes del seu darrer treball, que és –diuen– més introspectiu que l’anterior, Bed&Breakfast, i amb uns arranjaments i unes veus més cuidades. Asseguren també que és el seu millor disc, més treballat i pausat.

El grup català ha esgotat les entrades per als primers concerts de la gira, que començarà al teatre Kursaal de Manresa el 8 de març. A Berga el concert l’organitza l’entitat cultural La Sobregaia Companyia, responsable també de les actuacions que han fet a la ciutat altres noms destacats del panorama musical català actual com ara Manel, Mishima, Maria Coma o Ivette Nadal.

La Sobregaia Companyia va organitzar el primer concert d'Els Amics de les Arts a La General de Berga, el mes de maig del 2010. El mes de novembre del mateix any van fer-hi el segon. El del 14 d'abril d'aquest any serà la tercera actuació de la banda a la capital del Berguedà.

Les entrades per a l’actuació a Berga costaran 25 euros i ja es poden reservar a l’adreça de correu sobregaia@gmail.com

A partir del dia 10 de març
venda d'entrades a l'Oficina de Turisme de Berga
(carrer dels Àngels,7)

(De DBerguedà.cat)

dissabte, 11 de febrer del 2012

Carnestoltes de Berga 2012


Programa d'actes

Dijous 16 de febrer

El Gremi de Cansaladers oferirà un tast de productes que podreu trobar a les botigues dels agremiats
(Organitza el Gremi de Cansaladers de Berga)

Divendres 17 de febrer

16.30 h Gran ball de Carnestoltes al Casal de la Gent Gran
(Organitza Casal de la Gent Gran de Berga)

19.30 h A la plaça de la Creu, arribada del rei Bombó i la seva dolça comitiva

20.00 h Pregó reial i espectacular espectacle, a la plaça de Sant Pere, amb nevada i xocolata calenta
(Organitza La Farsa)

Dissabte 18 de febrer

A partir de les 11.00 h Al centre de Berga, es faran activitats diverses, a càrrec dels Bombers, el Grup Colònies a Borredà, la Creu Roja, els Mossos d’Esquadra i la Protecció Civil, i també hi haurà animació a les estacions d’esquí del carrer Major
12.30 h A la plaça de Sant Joan, actuació per a la mainada amb Dani Magyk i nevada de confeti

16. 00 h Concentració de les carrosses davant el concessionari Ford. Les inscripcions es tancaran a les 16.50 h

17. 00 h Inici de la rua: sortida de la plaça de la Font del Ros i arribada a la plaça de Viladomat. La rua serà amenitzada per Ràdio Berga. L’entrega de premis es farà durant la pausa dels concerts del Ball dels Cornuts (Per consultar les bases del Concurs i el recorregut de la rua podeu accedir a: www.ajberga.cat o www.bergajove.cat)

En acabar la rua, a la plaça de Sant Joan, xocolatada i concurs de comparses amb premis
(A càrrec dels botiguers i botigueres del carrer Major)

23.00 h Ball dels Cornuts, al Pavelló Vell, amb els grups el Belda i el Conjunt Badabadoc i Autoput. Preu de l’entrada 5 €
(Organitza la Bauma dels Encantats)

Diumenge 19 de febrer

11.00 h Esmorzar de la Guerra de la Farina. Els carlins (de color blau) esmorzaran al bar La Lluna i els liberals (de color vermell), al bar Sky

13.00 h Inici de la Guerra a la plaça de Sant Pere de Berga. En acabar, hi haurà vermut a la plaça de Sant Joan
(Organitza la Bauma dels Encantats)

17.00 h Carnestoltes Infantil, al Pavelló Vell. Concurs de disfresses amb importants premis, cortesia de Berga Comercial. Animació a càrrec de Dani Magyk i Gil i els Ratataplam. Preu de l’entrada 3€ ( a partir de 4 anys)
(Organitza Incògnita SA)

Dimecres 22 de febrer

19.00 h Enterrament del rei Carnestoltes. Inici de la processó a la plaça de Sant Pere i final del recorregut a la plaça del Forn. A continuació, lectura del testament pel notari de Madrona (un notari que acollona) i sardinada popular
(Organitza Incògnita SA)

Per a més informació sobre les activitats podeu consultar el programa/diari de Carnestoltes 2012, a la pàgina web de l’Ajuntament de Berga (www.ajberga.cat), a la pàgina web de la Bauma dels Encantats (www.labauma.com) o la pàgina web de Ràdio Berga (www.radioberga.cat).

dimarts, 31 de gener del 2012

Presentació a Berga del poemari "Cloc!" d'August Bover

"Cloc!", poemari d'August Bover

Divendres 3 de febrer a les 19 hores es presentarà a la biblioteca Ramon Vinyes de Berga el llibre Cloc! de l'escriptor August Bover.
Hi intervindran: August Bover, l'autor; Quirze Grifell, representant de la Sobregaia Companyia, i els poetes berguedans Toni Gol i Xavier Gonzàlez-Costa, que llegiran alguns poemes del volum editat per Arola Editors.
Es preveu la projecció dels dibuixos que signa l'artista mallorquí Pere Capellà.
Màrius Serra, en el pròleg, ens ajuda a apropar-nos al que ell anomena boverisme: "En aquest Cloc! l'August Bover s'acull a la tradició verbívora de la literatura potencial, encetada pels matemàtics i poetes francesos del grup Oulipo fa només mig segle..." Això vol dir que Bover ens presenta un conjunt de poemes tots ells basats en diverses traves o jocs lingúístics que el poeta mateix es proposa.


Biografia de l'autor

August Bover i Font va néixer a Barcelona, l'any 1949. Els darrers anys de batxillerat començà a compondre cançons (lletra i música) que ell mateix cantava i féu diversos viatges per Eivissa i Formentera, en una època en què aquestes illes eren el lloc de pelegrinatge de la joventut contestatària internacional –com més tard es reflectirà en el seu primer llibre de poemes.

Durant els últims anys de la dictadura franquista estudià Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, i s'hi doctorà en Filologia Romànica (Catalana) el 1984. A l'entremig, fou assistent de recerca a la Universitat de Saskatchewan (Canadà) i inicià la docència al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, d'on ara és catedràtic emèrit. També ha estat professor visitant a les universitats de Perpinyà i de Càller (Sardenya) i investigador a la Universitat de Califòrnia a Berkeley (EUA), secretari tècnic de la Comissió de Lectorats de Català a les universitats de l'estranger (1988-2002) –integrada per la Generalitat de Catalunya i el Consell Universitari de Catalunya– i codirector de la Catalan Review (1995-2009). Actualment és vicepresident de la Federació Internacional d'Associacions de Catalanística (FIAC) i president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

Com a investigador, ha centrat les seves recerques en la literatura de l'Època Moderna –antologies de la poesia de Pere Serafí (1987 i 2005)–, la cultura catalana de Sardenya –Sardocatalana. Llengua, literatura i cultura catalanes a Sardenya (2007)– i l'obra de Josep Sebastià Pons –Antologia poètica (1986), Teatre (1990) o la biografia Josep Sebastià Pons (1990). També és autor, entre altres obres, del Manual de catalanística (1993) i del Diccionari dels gentilicis catalans (1996).

Com a poeta, el seu primer llibre, En pèlag d'amor (Palma, Mallorca: Documenta Balear, 1999), aplega poemes escrits en un arc de quinze anys i és fruit de la reflexió sobre el paisatge i la cultura de les Balears i de les relacions de l'autor amb els homes i dones d'aquestes illes. Amb L'hivern sota el Cadí (Tarragona: Arola Editors, 2001), començà una etapa japonitzant que el dugué a utilitzar formes epigramàtiques de la poesia nipona –en aquest cas, la tanka– i és també l'inici de la col·laboració amb Salvador Alibau, que l'il·lustrà amb aiguades. L'hivern sota el Cadí és una evocació de l'Alt Urgell i les contalles que, de petit, sentia explicar al seu avi matern. El llibre, amb pròlegs de Joan Alegret i José Corredor-Matheos, conté també la traducció espanyola, de l'autor; anglesa, de Mary Ann Newman; i japonesa, d'Izumi Kando. Mojave (Sitges: Papers de Terramar, 2006) pren el nom del desert californià i, conseqüència de l'any viscut als Estats Units, s'hi reivindiquen els pobles indis americans; escrit en haikús i també amb aiguades de Salvador Alibau, conté la traducció anglesa, de Mary Ann Newman, i francesa, de Denise Boyer. Tot tancant el cicle, un altre cop en tankes i ara amb fotografies en blanc i negre de Toni Vidal, Terres de llicorella. Imatges del Priorat (Tarragona: Arola Editors, 2008), com a complement de L'hivern sota el Cadí, reflexiona sobre el Priorat dels avantpassats paterns. Vicino al mare. Antologia poetica (Càller, Sardenya: Arxiu de Tradicions, 2006), amb traducció a l'italià de Joan Armangué i pròleg de Neria De Giovanni, conté alguns poemes encara inèdits als Països Catalans. Cloc! (Tarragona: Arola Editors, 2011), amb dibuixos de Pere Capellà i pròleg de Màrius Serra, representa una incursió experimental que explora les possibilitats de la llengua catalana, sovint des d'un punt de vista lúdic.
Trobareu més informació al web d'August Bover:
http://www.escriptors.cat/autors/bovera/index.php

dijous, 26 de gener del 2012

La revista Tasta el Berguedà 17 ja és al carrer

Tasta el Berguedà 17

En aquest número d'hivern, la revista de distribució gratuïta Tasta que podeu trobar als bars, hotels i restaurants de tota la comarca, hi podeu llegir aquests continguts:

PORTADA: Dibuix del Kap.
EDITORIAL: Hivern.
Feliç 2012 per Salvador Vinyes.
L’APUNT: Artur Mas: un home de país, per Sergi Roca.
ENTREVISTA: Artur Mas, per Gemma Sobrevias i Marta Romera.
L’APUNT: Grifoll és artista, per Pep Espelt.
CARA A CARA: Josep vers Grifoll.
ART: Marc Camps, per Carmen Monell.
LA RUTA DE L’ART: Camí de Picasso, per Jaume Capdevila.
GASTRONOMIA: La cuina de la caça, per Marcel Cardona.
El Crostó de Puig-reig.
El Taller, càtering de Casserres.
Restaurant Santa Bàrbara de Sant Corneli.
Restaurant Punt de Llum de Berga.
El Celler de Ca la Quica, de Puig-reig.
QUÈ MENGEM: Caga trió, caga torró…, per Sandra Ribalta.
LES POSTRES: Els torrons Viñas.
FESTES I MERCATS.
TURISME: Barcelona és molt més, escapa’t.
ENTRE CÒCTELS: El vodka, nou destil·lat de moda?, per Jordi Millan.
VINS: Cava i torrons.
LA FESTA: Nadal a Bagà, per Benigne Rafart.
PATRIMONI CULTURAL: Rosa Obiols, per Ramon Viladomat.
ALIMENTACIÓ: Projecte d’aliments ecològics.
LLIBRES: Martí Gironell a Sant Benet de Bages, per Quirze Grifell.
FETS I GENT: El Rebost de Montmajor.
INDÚSTRIA: L’energia de la biomassa.
TEMPS DE NEU: Parlant d’esquí amb Jordi Selga, per Pep Masana.

A més a més de l'edició en paper, també podeu consultar tots els números anteriors de la revista a internet: http://www.tasta.cat/

dissabte, 21 de gener del 2012

2012: 50è aniversari de "Nosaltres els valencians" de Joan Fuster


Text extret de Llibertat.cat

Aquest any que comencem no és un any qualsevol pels Països Catalans. Enguany en farà 50 de la primera edició del llibre Nosaltres els valencians de Joan Fuster (Sueca, 1922-1992).

La commemoració d'aquest aniversari pot ser un bon moment per posar de nou sobre la taula i en l'agenda política el debat sobre què són i com han de ser els Països Catalans. Un debat que fou abandonat un cop aprovada la Constitució, els estatuts i la LOAPA. Només l'Esquerra Independentista ha mantingut viva la flama de la nació que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

I és que resten en la llunyania aquelles enceses jornades de debat sobre els Països Catalans. Ens referim al primer Encontre de Ciències Humanes i Socials celebrat a Perpinyà el maig del 1976 i les Jornades de Debat sobre els Països Catalans celebrades a Barcelona l'octubre del mateix any. No cal dir que en aquestes jornades el llibre Nosaltres els Valencians va jugar un per cabdal en aquells debats.

50 anys després, tot comença a trontollar de nou i es qüestiona la monarquia, la constititució espanyola i l'Estat de les autonomies. Quan fins i tot es qüestiona la pau de l'anomenada Batalla de València, és un bon moment per difondre aquest llibre, per fer-ne una nova lectura. Com deia Fuster en uns dels seus aforismes, "Només hi ha una manera seriosa de llegir, que és rellegir".

És per això que Llibertat.cat, coincidint amb el 50è aniversari de la primera edició de Nosaltres els valencians, pren el compromís durant aquest any de difondre el pensament de Joan Fuster i especialment el d'aquest llibre. En aquest sentit, durant aquest any farem diverses propostes en aquesta línia, ja sigui a través del portal, les xarxes socials i algun acte públic que anirem concretant en les properes setmanes. També ens sumarem a les propostes -i les difondrem- que segur que es faran arreu del país per commemorar aquest aniversari.

Cal remarcar que durant aquest mig segle el llibre ha tingut una trentena d’edicions conegudes en català i tres en castellà. El ressò popular, i també entre historiadors, sociòlegs, economistes i polítics, ha estat enorme.

En aquest enllaç hi trobareu el llibre sencer en pdf:
Llibertat.cat

divendres, 13 de gener del 2012

Ha sortit la revista Cadí-Pedraforca número 11. El porc i els embotits.


S U M A R I:

Dossier: El Porc i els Embotits
La carn del porc, les vísceres, el greix, els pernils i els preuats embotits ha fet créixer quantitats notables de ciutadans de les nostres contrades. Tanmateix, l’engreix, la reproducció i la matança han canviat. Costa trobar cases que matin porc, si no és a pagès, i es van perdent maneres: de conservar, de fer embotits, de cuinar...
És per tot plegat que hem volgut anar a trobar els pocs matadors i mocaderes que queden; hem explicat quins són els cansaladers que mantenen el negoci ben viu; els industrials que han exportat més enllà del seu poble; i els pagesos i els grangers que encara cuiden aquests animals.

Articles del dossier
S'aprofita de cap a peus // Carles Pont
Terra d'embotits // Salvador Vigo
De cal Rota al serrat del Gall // Pilar Màrquez
A cops de ganivet // Quirze Grifell
El rebost, cosa guardada // Pere Pujol
Perquè duri tot l'hivern // Lluís Obiols i Perearnau
Matador a la menuda // Miquel Petit Farré
Pastat a casa del papa Luna // Carles Gascón
Mig segle de feina a Cal Jaume // Miquel Spa
Cal Meya de Puigcerdà // Miquel Spa
A la capital a fer botifarres // Marcel Fité
D'artesans a vendre a l'engròs // Meritxell Prat
Elaborar, vendre i explicar // Guillem Lluch
Matar, menjar i beure // Marc Martínez
Martí Perarnau // Benigne Rafart
Emília Capdevila // Pep Graell

Articles de patrimoni
Etnologia Els trumfos de Taús // Lluís Obiols i Perearnau
Arquitectura Sant Salvador del Corb // Josep Espunyes
Història Joan Comorera a Sallagosa // Queralt Solé
Llegendes Les cent donzelles en un pergamí // Xavier Pedrals
Llengua Gatzes, guillaumes i pollines // Manel Figuera
Fauna La granota roja // Jordi Dalmau Ausàs
Flora Els salzes // Pere Aymerich
Plantes i remeis El timó mascle // Joan Muntané

Altres articles
Primers relleus Callastres // Jordi Pere Cerdà
Conversa Amadeu Gallart // Carles Pont
Retrat de família Els Rovira de Sagàs // Benigne Rafart
Perfil Antoni Marot // Marcel Fité
Perfil Dolors Pasquet // Benigne Rafart
Perfil Fina Junoy // Pere Pujol
Perfil Maria Àngels Casals // Montse Subirana
Una mirada en el paisatge La línia G // Albert Villaró
A peu De Talló a Martinet // Jordi-Pau Caballero
Memòria fotogràfica Celebracions religioses // Erola Simon

diumenge, 1 de gener del 2012

Allò que diu La Vanguardia del concert de Roger Mas

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi a Solsona

Per què ens agrada tant el treball de Roger Mas? La pregunta té moltes respostes. Per una veu extraordinària. Per una lírica sòlida i envolada. També per un tercer argument que no és pas l'últim de la llista de motius que treballen a favor seu: la connexió tel·lúrica que brolla de la seva obra, un vector que ha explorat en diverses direccions. Una d'aquestes rutes el relaciona amb la cobla, que segons ha explicat l'artista bascula entre allò culte i allò salvatge, incert territori on la seva poètica ha trobat un excel·lent marc d'expressió.

El festeig de Roger Mas amb la cobla ve de lluny. En trobem exemples a la seva discografia des de l'oda a Francesc Pujols del 2006. Però el que va començar sent un flirt ha esdevingut una relació més seriosa i satisfactòria. El mes d'abril passat, es va aliar amb la Cobla Sant Jordi, donant inici a una tanda de concerts que cristal·litzarà amb el disc en directe que s'ha enregistrat al Teatre Comarcal de Solsona, i que sortirà al carrer d'aquí tres mesos.

El pianista i compositor Xavier Guitó signa els arranjaments d'una proposta que agermana dos universos amb resultats més que brillants. Roger Mas, els seus músics habituals i els de la cobla (en total eren 15 a l'escenari) van desgranar un repertori de vint temes que es va iniciar amb una sardana de l'esmentat Guitó (El rei dels núvols) i es va cloure amb la Santa espina, tema que el benhumorat Mas va presentar com The holy thorn, assegurant que era una peça tradicional anglesa.

Anècdotes a banda, el programa de la nit estava format en essència per dos grans blocs. D'entrada, una selecció del cançoner de Roger Mas adaptat al so que explora en aquesta aventura, en la que van sobresortir números com L'home i l'elefant, Caminant o El dolor de la bellesa. En un segon tram, i fent bona la teoria que relaciona l'ultralocal amb l'universal, Mas i els seus socis van enlluernar el públic amb un repàs per la cançó d'autor continental amb parada a Itàlia, Galícia, França, el País Basc i Espanya. En aquest capítol, va aconseguir grans resultats amb Amore che vieni, amore che vai (Fabrizio de André), L'aigle noir (Barbara) i una singular relectura de La bien pagá. Alguns temes inèdits i experiments completaven una proposta que ocuparà el cartell de l'auditori de Barcelona el proper 24 de març. Si accepten un consell, no s´ho perdin.

Donat Putx