dimarts, 15 d’abril del 2008

Barribrossa 2008


Barribrossa rescata de l'oblit el poeta Agustí Bartra
publicat el 14/04/2008 Redacció Bcn.cat

Del 14 al 20 d'abril, diverses activitats de poesia, narrativa i teatre repassen l'obra de l'autor
Quan es compleixen cent anys del seu naixement, el festival Barribrossa vol fer emergir l'obra del poeta Agustí Bartra (1908-2008), una figura fonamental, tot i que pràcticament desconeguda, de les Lletres Catalanes.

Segons Lluís Solà, el coordinador d'aquest programa, dedicar diferents sessions a Bartra era "una necessitat" per a l'Espai Brossa, ja que "pràcticament no hi ha llibres sobre la seva obra a les biblioteques públiques".

Sota el títol L'Odisseu. Tres formes, un Món -en referència a un dels textos de l'escriptor sobre l'Ulisses de l'Odissea-, les activitats previstes, moltes d'elles gratuïtes, fan un recorregut pel teatre, la narrativa i la poesia de Bartra.

La representació de El tren del Cristall, "una obra de primera" en paraules de Solà, inaugurarà el particular homenatge a l'autor de L'oasi perdut, Cant Corporal, Arbre de foc i Màrsias i Adila, entre d'altres.

L'obra Cora i la Magrana, una de les tres parts Sonata en tres temps, que es va estrenar ara fa 50 anys a Mèxic, on Bartra va estar exiliat, serà altre dels espectacles que es podran veure al Barribrossa.

El Crist de 200.000 braços, sobre el destí tràgic de quatre homes al camp d'Argelers l'any 1939, servirà per descobrir la força lírica de l'obra de Bartra, fins i tot quan hi és present la mort.

Calipso, Penèlope i la cançó de Nausica són tres peces teatrals breus de L'Odisseu que prenen forma a la darrera de les representacions sobre l'obra del poeta.

El programa dedicat al dramaturg el completarà un Club de Lectura sobre el mite d'Ulisses i una activitat de poesia i dansa que servirà per recordar la darrera poesia de Bartra, que va morir a Terrassa l'any 1980.

Placa de record a Ciutat Vella


Totes les activitats es desenvoluparan en tres escenaris: el Convent de Sant Agustí, al Museu Picasso i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

En el seu afany per recuperar "dramatúrgies submergides", segons ha explicat el director de l'Espai Brossa, Hermann Bonnín, Barribrossa també ha preparat altres nou muntatges. D'entre tots ells, destaquen la coreografia de teatre emergent La danza del cisne d'Íker Goméz, una projecció de cinema "Nic" i un recital dedicat a Josep Palau i Fabre.

La iniciativa, que se celebra del 14 al 20 d'abril, compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes -que contribueix amb les sessions Lletresalbrossa- el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, el Museu Picasso i el Districte de Ciutat Vella. Precisament, aquest districte contribuirà a homenatjar el poeta amb la descoberta d'una placa en el seu record.

Programa d'actes:

Programa Barribrossa 2008