dijous, 29 de maig del 2008
Dels Saletes a Roger Mas (2)
Segona part (1983-2003)
Si els vells germans Sala i Casals i els altres músics del grup, van ser els primers, els joves i barcelonins germans Fortuny se situen en ell segon lloc d’aquesta cronologia i al llarg de la seva carrera mai no han perdut de vista la Patum. El 1983 apareix el seu disc Catalluna, basat en la reinterpretació de temes populars catalans amb la característica sonoritat de l’Elèctrica Dharma. Després de La presó del rei de França, El rossinyol i La cançó del lladre, entre d’altres, el disc culmina amb Salts i danses de la Patum. Durant la dècada dels vuitanta la Dharma va fer sonar amb èxit i el jovent va ballar aquesta versió en concert en directe a Berga. Per algunes mentalitats ancorades en el passat el nou so representava ni més ni menys que una heretgia. Qui ho havia dir, aleshores, que la Dharma es fusionaria amb la Banda del Memorial en el concert de Patum del 2008! El 1991 els germans Fortuny tornaven a gravar la música dels Plens en el tema Corpus Time, del disc Tifa Head.
El 1986, apareix La Patum, salts i dances, dirigit per Joan Casas i interpretat per la Banda Tradicional de Música i Josep Farràs a la tenora. En el díptic interior Jaume Farguell, aleshores batlle de Berga, feia la presentació escrita del disc i Jaume Farràs, Antoni Anguela i Oriol Martorell signaven els textos explicatius complementaris. La discogràfica Audiovisuals de Sarrià el reedita el 1992 en CD.
Un punt i a part, un abans i un després, tot un repte, representa l’aparició del disc La Patum, música oblidada (1996), en el qual el mestre Ricard Cuadra, dirigint la Banda de l’Escola Municipal de Música, va treure a la llum velles melodies patumaires que havien quedat arraconades. Regió7 va promocionar aquest disc per mitjà d’una cassette gratuïta anomenada Músiques de la Patum (selecció). Val a dir que la reintroducció d’aquests temes al repertori patumaire es va fer sense la més mínima polémica pública, almenys pel que consta a les hemeroteques. Algun tirabol dels oblidats, ara sembla com si s’hagués tocat tota la vida. Després de la recerca de Cuadra, un altre enyorat músic berguedà, Xavier Escobet, va signar la gravació digital de La Patum en viu (1997), per de la Cobla Pirineu.
Si volem seguir l’evolució histórica de la sonoritat de la festa ho podem fer escoltant el disc La música de la Patum del s. XVII al s. XXI (2003), interpretat a la plaça, en el concert de Patum, per la Banda del Memorial Ricard Cuadra el 2002, amb la col·laboració dels grups Bufalodre i Cobla de Ministrers.
Amb motiu dels 25 anys de la Cobla Ciutat de Berga, es va gestar el treball Tota la música de la Patum, enregistrat entre 2002 i 2003, amb la formació de banda de l’esmentada cobla. Aquest disc recull la totalitat de les músiques que podem sentir durant tot el cicle patumaire.
Continuarà
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada