diumenge, 1 de juny del 2008

Dels Saletes a Roger Mas (i 4)

Quarta part i última. Comelade, Mas i molts més.

El polièdric Pascal Comelade, músic de Catalunya Nord de fama internacional, que fins i tot compta amb un grup d’imitadors al Japó, Pascals, va publicar el cedé titulat Un tal Jazz, gravat en directe al teatre Municipal de Perpinyà, el 12 d’octubre de 1996, amb Gerard Jacquet, Fifi Debon, Patrick Felices, Gerard Meloux, Philippe Dourou i Berkeley Wright. La presentació de l'orquestra la fa, de viva veu, el poeta Enric Casasses.
El ball de l’àliga i el ball "de moros i cristians" hi són presents juntament amb els temes La gala de Campdevànol, i El contrapás de les Escaldes que coincideix exactament amb temes de Patum. L’element principal del disseny del disc, a càrrec del cantautor nordcatalà Gerard Jacquet, és una careta de ple. La mateixa que apareix en les 4 fotografíes petites i el póster que surten al Rockcol·lecció número 10 (2002), el suplement que la revista Enderrock va dedicar al músic nascut, com el rei Jaume I, a Montpeller, i que ara viu i s'inspira a Ceret. El disc Un tal jazz inclou un text amb les "Proves incontrovertibles de la invenció empordanesa del jazz", on es demostra que "l'única música universal d'aquest segle (XX) va néixer a l'Empordà" i aporta una llarga llista de tots els músics catalans implicats en aital descobriment.



Roger Mas, cantautor de Solsona, una de les veus més singulars del panorama de la música actual cantada en català, amb una de les trajectòries més originals i sorprenents, comença amb el so del tabal el disc Les cançons tel·lúriques (2008) i inclou, a més, un bellíssim tema instrumental del ball de l’Àliga, al costat dels Goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona. La influència de Xavier Guitó, pianista que habitualment l’acompanya, o de l’amic Pascal Comelade, que també ha enregistrat el tema, deu haver estat força determinant.


Pascal Comelade i Roger Mas són noms a tenir molt en compte de cara a properes edicions del Concert de Patum.
La llista exhaustiva de totes les gravacions de fragments, versions o referències més o menys directes a la Patum és llarguíssima. Frederic Mompou, Valentí Miserachs, Jaume Sisa, Grup Coses, Els Dracs, Emili Vendrell, Strombers, Esquirols, Xarop de Canya, Jaume Escala, Grallers de l’Acord, La Principal de la Bisbal, Orquestra Girasol i La Portàtil FM en són una mostra. Fins i tot els Rolling Stones van fer servir imatges dels plens per promocionar el tema Sympathy for the devil.
Trobareu més informació consultant la bibliografia i discografia sobre la Patum, elaborada per Ramon Felipó, al web:
http://www.festes.org/arxius/bibliografiapatum.pdf
Bona música i bona Patum 2009!