diumenge, 30 de desembre del 2007

La Fia-faia de Sant Julià de Cerdanyola

Fa anys vaig sentir algú que explicava que Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà, havien celebrat tota la vida la Fia-faia sense saber que també ho feien al poble del costat. Naturalment que caldria contrastar aquesta informació.
L'original encesa de faies té lloc el dia 24 de desembre al vespre. La gravació que presentem correspon a Sant Julià de Cerdanyola i va ser feta l'any passat. Veient les imatges, ens vénen al cap les falles que baixen de la muntanya en altres indrets del Pirineu, com ara Isil o Sant Quirc de Durro, per exemple. La diferència és que allà ho fan per celebrar el solstici d'estiu, la mateixa nit de Sant Joan.
Les falles del litoral valencià coincideixen amb l'arribada de la primavera (Sant Josep)i de l'estiu (Sant Joan). Curiosament, la falla del concurs de boletaires de Berga s'escau pels volts de l'equinocci de tardor (1r diumenge d'octubre).
Solsticis d'hivern i d'estiu, equinoccis de primavera i de tardor, el foc sempre present...
I una petita observació. La relació entre faia i falla sembla evident, tenint en compte que a l'alt Berguedà també es parla dels fallaires que porten les faies.