dimecres, 7 de maig del 2008

Setmana Ramon Vinyes i Cluet


Ramón Vinyes dictant una conferència en un cafè de Barranquilla (Colòmbia), als anys 40.

Abans d'ahir, dilluns 5 de maig, va fer 56 anys que l'escriptor berguedà Ramon Vinyes va morir a Barcelona (1952). Demà, 8 de maig, en farà 126 del seu naixement a Berga (1882).
Dissabte 10 de maig, tindrà lloc a l'Hotel Berga Park el sopar de lliurament del Premi de Teatre Ramon Vinyes. Aquest any la regidoria de cultura de la ciutat, presidida per Carme Barniol, i la Comissió Vinyes han volgut donar un nou impuls al sopar i al premi. L'àpat consistirà en una fusió de les cuines berguedana i caribenya, ideada per Toni Massanés, i s'hi preveu l'assitència d'un grup de primeres figures teatrals del país. L'escriptor Jordi Galceran, autor del famós El Mètode Gronholm, l'actriu i directora Rosa Novell i els actors Lluís Marco i Carles Canut, director de la Fundació Romea.
Amb motiu del premi s'ha editat una magnífica col·lecció de punts de llibre, dissenyats per Montse Roca.
Coincidint amb l'esdeveniment, aquest any sortiran publicades algunes obres guanyadores d'edicions anteriors del premi.
Fins fa poc, Ramon Vinyes només era conegut en petits cercles literaris i teatrals. El gran públic, amb prou feines el sap identificar amb "el sabio catalán" de la novel·la Cien años de soledad, de Gabriel García Marquez, però no té ni la més mínima idea del contingut dels seus escrits.
Gràcies a la feina constant d'edició dels seus textos, per part de Jaume Huch (Edicions de l'Albí), i dels treballs dels estudiosos Jordi Lladó i Francesc Foguet, l'obra d'aquest gran escriptor català que és Ramon Vinyes va ocupant, a poc a poc, el lloc que li pertoca en el panorama de les lletres.
A Colòmbia és reconegut com un gran escriptor, només pels seus testos escrits en castellà.
Esperem que molt aviat el Teatre Nacional de Catalunya es decideixi, d'una vegada, a fer pujar alguna de les seves obres a l'escenari i se li faci una mica de justícia.
Trobareu les principals dades biogràfiques i bibliogràfiques de Vinyes clicant en aquest enllaç:

http://hipatia.uab.cat/exposicions/ramonvinyes/cronologia.htm

Més imatges i interessants estudis sobre Vinyes, a la revista colombiana digital Memorias 3:

http://www.uninorte.edu.co/publicaciones/memorias/memorias_3/main.html


Quadern manuscrit de Vinyes, amb la característica tinta violeta, de l'obra Arran del mar Caribe

1 comentari:

La Intransigent ha dit...

Carai, quin tipus més interessant. He mirat una mica aquest links que has posat i he trobat una cita seva molt bona (i vigent!, en part, està clar):

"Ens ha estat possible oir en boca d’un diputat aquestes paraules:
“L’Esquerra no necessita intel·lectuals!” I el bon diputat treia, apuntalant-se,l’exemple de Rússia. “Rússia no té intel·lectuals!” El bon diputat no ha sabut veure que la revolució russa –pesada ceguesa la seva, per un diputat–, es fa en nom d’un sistema i d’un intel·lectualisme: Marx.
Jurem que aquest diputat no sap es dels llibres de filosofia que Rússia va publicar l’any passat. Ni dels novel·listes! Ni dels seus dramaturgs! Ni dels seus poetes! El desconeixement dóna un gran aplom dogmatitzador..."

Seguiré la pista del Ramon Vinyes.