dijous, 15 de maig del 2008
Ramon Vinyes, un menú i dos llibres
Els assistents al sopar literari de proclamació del Premi de Teatre Ramon Vinyes 2008, celebrat dissabte 10 de maig a l'Hotel Berga Park, van poder degustar un menú de fusió entre Bogotà i Berga, ideat pel gastrònom berguedà Toni Massanés, amb aquests singulars elements:
Còctel de benvinguda, "Limonada de patillo"
Aperitiu, Amanida de pinya i formatge fresc del Berguedà
Entrants, Yuca emmascarada i Crema d'alvocat amb pèsols negres
Segon plat, Gallina del Berguedà guisada amb coco
Postres, "Mazamorra"
Des d'aquí volem felicitar l'organització i en Toni per l'originalitat i el bon regust de boca de la proposta. Que en quedi constància.
Fa unes setmanes que, com a complement d'una exposició instal·lada en un antic bus itinerant, va aparèixer el llibre Teatre en temps de guerra i revolució (1936-1939). Francesc Foguet, comissari de l'exposició, defineix el volum com "una incitació a conèixer i comprendre un dels episodis més excepcionals de la història del teatre català i un dels més contradictoris d'una guerra i una revolució que, es miri com es miri, vam perdre. La investigació històrica i la dufusió del coneixement del passat són la millor garantia per vèncer la desmemòria i per bastir, a consciència el futur que volem".
Jordi Lladó, autor de la tesi doctoral Ramon Vinyes i el teatre (1904-1939), signa un capítol sobre el teatre amateur en el qual aporta tres pàgines il·lustrades d'una reproducció facsímil de de l'obra Comiats a trenc d'alba de Vinyes. Les referències a l'escriptor i la seva obra són constants en bona part del llibre.
El bibliobús de la llibertat és un dietari escrit per Miquel Joseph i Mayol durant dues setmanes de l'hivern de 1939. Publicat per primera vegada el 1974, Quim Torra i Jaume Ciurana han tingut cura de l'edició que ara es publica. Un bibliobús que havia portat llibres de lectura al front, durant la guerra, va transportar de Barcelona a la frontera un grup d'escriptors i intel·lectuals catalans. El pla d'evacuació ideat pels responsables del servei de bibliobús va servir perquè Mercè Rodoreda, Antoni Rovira i Virgili, Joan Oliver, Pompeu Fabra, Xavier Benguerel, Francesc Trabal, Anna Murià, Clementina Arderiu, Carles Riba, Alfons Maseras, Sebastià Gasch i el nostre Ramon Vinyes, entre d'altres, s'escapessin de la persecució franquista.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Gràcies Quirze!
records
Toni Massanés
Publica un comentari a l'entrada